Spill på nettbrett og mobiler er både morsomme og lett tilgjengelige. Dessuten krever de ingen motspillere. Men ikke glem de gamle brettspillene! De gir mulighet til samvær, noe de fleste barn setter pris på.
Apper og dataspill – er det bra for barnet?
Synes du det er vanskelig å vite hvilke dataspill og apper som egentlig passer for en 3–4-åring? Det er en god idé å spille dem sammen med barnet først, men for å få en oversikt over hvilke apper som finnes, kan du søke på nettet etter spill for barn i en bestemt alder. Det finnes kjempefine foreldresider med nettopp slike tips.
Aldersangivelsen på spillene, for eksempel 3+, må ikke tolkes som at spillene passer for 3-åringer. Det betyr bare at disse spillene ikke inneholder vold eller sex.
NRK Super har enkle, snille og morsomme barnespill på hjemmesiden sin – begynn gjerne der! Spillene som passer til de minste barna, går ofte ut på å fargelegge, pusle eller klikke frem ting som er skjult. Mange apper er gratis, mens andre koster noen tiere.
Det er nesten for mye gøy å velge mellom! Det er fort gjort at barnet blir sittende altfor lenge med nettbrettet. Enkelte forskere advarer om at det på ulike måter kan være skadelig for små barn å sitte foran en skjerm, og ennå vet man lite om hvordan det påvirker utviklingen deres.
Les mer om hjernens utvikling hos barn.
Tips til apper
Interaktive pekebøker er det enkleste. Her kan barnet for eksempel besøke en flyplass eller velge blant korte filmer om dyr.
Eller hvorfor ikke en pottetreningsapp (Gotta Go!), der barnet får mate et monster, hjelpe det med å tørke seg og spyle ned bæsjen i en avløpslabyrint? Et annet labyrintspill med innslag av fysikk er Thinkrolls.
Små barn liker ofte små "hjelpeprosjekter". Det finnes enkle spill uten tall eller tekst, der barnet for eksempel kan mate en larve som blir til en sommerfugl.
LetterSchool-spillet er et godt utgangspunkt for barn som vil lære seg bokstaver og tall.
Det finnes også spill som oppmuntrer til vennskap, ved at dyrevenner skal samarbeide.
Unngå helst spill med poengberegning eller tidspress hvis barnet ikke gir tydelig uttrykk for at det er ekstra gøy. Begynn med spill der barnet kan bruke så mye tid det vil, uten at det gis noen form for "karakter".
Uslåelig moro – å spille brettspill med foreldre
Når dere lærer barnet et brett- eller selskapsspill, er det smart å la barnet få spille på lag med en voksen de første gangene. Da er det enklere for barnet å forstå hensikten med å få poeng eller vinne, men også at det ikke gjør noe om man bommer eller taper iblant.
Hvis du spiller mot et lite barn, er det selvfølgelig lov til å jukse. I barnets favør, altså. Barnet vil sannsynligvis ikke synes det er noe morsomt hvis det aldri vinner.
Blir barnet ulykkelig hvis det taper? Å spille spill er god trening i at man ikke alltid får viljen sin, og det kan være lærerikt å oppleve motgang eller tap – i passe mengder.
Tips til selskapsspill
• Hjernetrim. "Memory" er et perfekt barnespill, siden man kan tilpasse vanskelighetsgraden. Man kan for eksempel begynne med tre par og deretter øke antallet etter hvert som barnet forstår hva det går ut på. Etter hvert blir det vanskeligere, og sannsynligvis vil også du måtte tenke så det knaker! Hvis dere bruker mange kort, handler det mindre om flaks enn om hukommelsestrening.
• Klassikeren. "Den forsvunne diamanten" handler riktignok mest om flaks, men også litt om strategisk tenkning – hvilken by i Afrika bør jeg reise til nå? I likhet med "Memory" har kortspillet "Hopp i havet" et spenningsmoment: Man snur på "hemmelige" kort eller bilder som kan medføre poeng – eller tap.
• Kunnskapsspill. "Se hva jeg kan" er et første kunnskapsspill beregnet på barn fra 4 år og oppover. Passer for barn som vil lære – og vise at de kan. Man får spørsmål om årstider, ukedager, farger og masse annet etter hvert som den lille frosken hopper fremover.
• Sceneopptreden. Man kan leke "Fantasi" lenge før barnet kan lese – ved å ta i bruk bilder! Og selvfølgelig kan man ved hjelp av lyd gjøre det enda litt enklere. Det går an å kjøpe spillet, men man kan selvsagt også tegne eller klippe ut bilder selv.
Fri lek – kanskje det aller viktigste for barnet
I de fleste spill, enten det er brettspill eller dataspill, får man ikke brukt virkelig fri fantasi. I vår nøye planlagte hverdag er det fare for at den frie leken, som er så viktig for hjernen, blir glemt. Barn rekker aldri å kjede seg så mye at de finner på egne leker.
Den stadige tilgangen til underholdning og andre stimuli kan i sin tur føre til at barna blir stresset eller rastløse.
Noen alternativer når du vil at barnet skal leke på egen hånd
En "skattekiste" full av klosser, Duplo, Lego, plastdyr og/eller småbiler. Den kan stå på barnets rom. Eventuelt kan du lage en lekeskuff på kjøkkenet. Det er praktisk når du er opptatt med å lage mat og barnet vil ha selskap når det leker. Les om sikre leker.
Utkledningsklær! De fleste barn elsker morsomme klær, masker og kanskje parykker eller hatter. Film gjerne eventuelle opptredener. Barn synes ofte det er fascinerende å se på bilder og filmklipp der de spiller ulike roller og ser helt annerledes ut enn de pleier. For ikke å snakke om hvor begeistret barnet vil bli når det får kle ut DEG!
Flere tips til kreative leker for barn med skaperglede finner du her.