when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_teaser

Når kan man ta graviditetstest?

Hvor tidlig kan man se om man er gravid? Spiller det noen rolle hvilken test man kjøper? Og kan man stole på slike tester?

Føles kroppen annerledes – uteblitt mens, kvalme eller andre mulige tegn på graviditet? Hvis du har en mistanke, eller et inderlig håp, kan det være lurt å ta en graviditetstest. Les videre for å få vite hvordan testene fungerer, og hvordan du skal tolke resultatet.

Slik fungerer graviditetstester

Det finnes mange ulike graviditetstester, men alle fungerer på samme måte: De måler graviditetshormonet hCG i kroppen. På hjemmetester måler man alltid hCG-innholdet i urinen. Tester hos lege eller på et laboratorium kan også ta utgangspunkt i en blodprøve. Graviditetshormonet skilles nemlig ut i både blod og urin.

Svaret på testen får man allerede etter noen få minutter, men hvis en hjemmetest skal fungere, må økningen av graviditetshormonet være tilstrekkelig til at det er målbart i urinen. Man må med andre ord være litt tålmodig. Tar man testen for tidlig, kan det hende resultatet blir feil eller usikkert. En hjemmetest ser ut omtrent som en plastpinne, og man får kjøpt slike tester på apoteket og i mange dagligvarebutikker.

Hvor tidlig kan man ta en graviditetstest?

Det vanligste er å ta testen i forbindelse med at mensen har uteblitt. Hvis man er usikker på når mensen burde komme, kan man ta en graviditetstest når det har gått omtrent tre uker etter ubeskyttet samleie. Men det finnes ulike typer tester, og det varierer hvor følsomme de er. Noen kan registrere graviditetshormon allerede etter en ukes tid. For de som prøver å bli gravide via IVF, fungerer det litt annerledes, siden befruktningen skjer utenfor kroppen. Da pleier man å sjekke om det har blitt noen graviditet, rundt to uker etter at embryoet ble satt inn i livmoren.

Hvordan tar man en graviditetstest?

Nøyaktig hvordan testen må tas for at den skal fungere riktig, er alltid beskrevet i bruksanvisningen som følger med. Noen krever at man først tisser i en kopp og deretter dypper testen i urinen i noen sekunder. På andre tester kan man tisse rett på pinnen. Man kan selvsagt også ta testen hos fastlegen, men dagens hjemmetester er like pålitelige som testene de har på legekontoret.

Bør man ta graviditetstesten om morgenen, midt på dagen eller om kvelden?

Tidspunktet på døgnet kan ha noe å si. Om morgenen er nemlig hCG-innholdet mest konsentrert. Tar man testen før forventet mens – altså tidlig i en eventuell graviditet – blir det da lettere for testen å registrere graviditetshormonet i urinen. Tar man testen når mensen skulle ha kommet (eller senere), er resultatet pålitelig uansett tid på døgnet.

Slik tolker du resultatet av en graviditetstest

Hvordan du skal tolke resultatet, avhenger av hvilken graviditetstest du har kjøpt. Noen tester viser resultatet med streker, der den ene er en kontrollstrek for å vise at testen fungerer. Hvis det bare er kontrollstreken som er synlig etter noen minutter (les i bruksanvisningen hvor lenge), er testen negativ. To streker betyr at man er gravid. Det finnes også digitale graviditetstester som viser med tekst eller et symbol om resultatet er positivt eller negativt.

Uansett hvilken test du bruker, gjelder følgende: Hvis den er positiv – selv om streken er svak, nærmest en skyggestrek – kan du stole på at du er gravid. En svakt positiv graviditetstest skyldes bare at det er tidlig i svangerskapet, og at det derfor ikke er så mye graviditetshormon i kroppen ennå.

Negativ graviditetstest

Tar man testen for tidlig, kan det som sagt hende at hormonnivåene ikke har økt nok til at testen kan gi et sikkert svar. Man kan altså være gravid selv om man får et negativt resultat, hvis testen er tatt for tidlig. Hvis mensen ikke dukker opp, og alt annet tyder på at man er gravid, er det bare å vente noen dager og ta en ny test. Eventuelt kan man kontakte fastlegen.

Positiv graviditetstest – hva nå?

Når du eller dere har bearbeidet den overveldende nyheten, er det lurt å bestille time til første svangerskapskontroll og planlegge videre kontroller. Hvis graviditeten er uventet, kan det ta en stund å bearbeide nyheten og finne ut hvilken retning livet bør ta, men det er uansett lurt å rådføre seg med lege eller jordmor.

Hvis man er blitt gravid ved hjelp av IVF, vil en lege fra klinikken foreta en vaginal ultralyd etter cirka fem uker. I tillegg må man få oversikt over hvilken mat man bør unngå under svangerskapet, og selvsagt slutte med alkohol og tobakk.

Blødning tross i positiv graviditetstest

Hvis det kommer en liten blødning selv om graviditetstesten var positiv, kan det være en festeblødning. Den kommer når egget fester seg i livmoren. Er blødningene større, bør man oppsøke gynekolog. En graviditetstest kan nemlig ikke si med sikkerhet om det dreier seg om en spontanabort eller ikke. Etter en abort reduseres nemlig innholdet av graviditetshormon i kroppen gradvis. Graviditetstesten kan derfor være falsk positiv i flere uker etterpå.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel