libero_recruitment_2021_21_early-pregnant-woman_mobile

Festeblødning

Iblant kan det dukke opp en blødning omtrent når man forventer å få mensen. Det kalles en festeblødning og er ikke mens, men et tidlig tegn på graviditet. Men hvordan vet man forskjellen? Her lærer du hvordan en festeblødning ser ut, og hva som skiller den fra mensen.

Når får man festeblødning?

En festeblødning – eller en implantasjonsblødning, som det også kalles – kan dukke opp når et befruktet egg fester seg til livmorveggen. Får man en festeblødning, kommer det litt – med vekt på litt – blod omtrent én til to uker etter befruktningen, altså på den tiden man ellers skulle hatt mensen.

Utseendet til festeblødning skiller seg fra mensen

Selv om det på grunn av tidspunktet er fort gjort å tro at man har fått mensen, er det lett å se forskjell på mens og festeblødning. Festeblødningen gir nemlig en lettere blødning enn mensen, som oftest bare noen få dråper. Dessuten ser den annerledes ut: En festeblødning er mer brun eller lys rosa i fargen. Festeblødning er ofte annerledes enn en mens både i mengde og utseende. Mange kvinner som har opplevd en festeblødning og trodd det var mens sier at de opplevde siste mensen som litt rar, også viser det seg at graviditeten var litt lenger og at det da var festeblødning og ikke mens. Iblant kan en festeblødning gi noe som minner om menssmerter eller kramper i magen. Det er imidlertid ikke snakk om kraftige smerter. Men det er altså ikke helt umulig å ta feil av festeblødning og mens.

Får alle gravide festeblødninger?

Selv om festeblødninger er vanlige, er det slett ikke alle som får en blødning når egget fester seg. Fravær av festeblødning er altså ingen garanti for at man ikke er gravid (hvis det ikke er snakk om mensen, altså). Men hvis du tror at du kan være gravid, og dessuten får en blødning som minner om en festeblødning i farge og mengde, kan det være lurt å ta en graviditetstest. Ofte forårsaker en graviditet også andre symptomer, for eksempel kvalme og trøtthet. Så hvis testen er negativ, men du likevel føler deg annerledes, kan det være lurt å prøve igjen etter et par dager. Du må nemlig ha vært gravid i noen dager før det gir utslag på testen.

Festeblødning eller spontanabort?

Iblant kan en blødning tidlig i svangerskapet også skyldes spontanabort, noe som selvsagt kan skape mye bekymring. Men husk at en spontanabort vanligvis gir mye kraftigere blødninger enn en festeblødning, iblant i form av klumper, og ofte kombinert med sterke magesmerter. Men er du gravid og blir bekymret over en blødning, bør du selvsagt oppsøke lege for å være på den sikre siden. Og hvis du ikke er gravid og får en blødning som ikke kan være mensen, bør du alltid oppsøke lege for å få sjekket at alt er som det skal.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel