libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Farlige sykdommer for gravide

De fleste bakterier og virus kan ikke skade barnet i magen. Dessuten er infeksjoner som er farlige for gravide, heldigvis sjeldne. Men det finnes noen unntak det kan være greit å kjenne til.

Hvilke sykdommer er farlige for gravide?

Under svangerskapet er immunforsvaret litt nedsatt. De fleste sykdommer man kan få, er riktignok ufarlige, men det kan ta litt lengre tid å bli kvitt dem. Men noen få – blant annet røde hunder, toksoplasmose, listeria, herpes og GBS (gruppe B-streptokokker) – kan være skadelige for barnet under svangerskapet eller fødselen.

Røde hunder

Røde hunder er en svært sjelden virusinfeksjon. Hvis man blir smittet i første trimester av svangerskapet, og man ikke er vaksinert eller har hatt røde hunder før, kan det påvirke barnet på ulike måter. Det kan for eksempel føre til spontanabort eller misdannelser på hjernen, øynene, ørene eller hjertet.
Selv om røde hunder i senere år har forekommet svært sjelden, anbefales det å vaksinere seg hvis man ikke har hatt sykdommen eller fått vaksinen som liten. Hvis den gravide er usikker på det, er det ingen grunn til bekymring. Da vil i så fall din jordmor/lege ta blodprøve for å sjekke antistoffer. Allerede på første svangerskapskontroll kan det bli undersøkt om det finnes antistoffer i kroppen.

Toksoplasmose og listeria

Vær oppmerksom på to sykdommer man kan få via maten. Hvis den gravide blir smittet, kan de være farlige for fosterets utvikling og i verste fall forårsake spontanabort: listeria og toksoplasmose. Risikoen for å bli smittet er liten, og hvis man holder seg til listen over mat man bør unngå under svangerskapet, blir risikoen enda mindre.

Herpes

Herpes er en annen sykdom man er ekstra oppmerksom på under et svangerskap. Det er et virus som viser seg som sår rundt munnen eller kjønnsorganene, og som kan smitte babyen under fødselen. Oppstår det herpeslignende symptomer i underlivet hos den gravide, kan man ta en prøve for å finne ut om det er herpes. I så fall skriver legen ut en resept på antivirale legemidler for å unngå at sykdommen overføres til barnet. Herpes er nemlig et virus som kan gi alvorlig sykdom hos nyfødte. Har man herpesutbrudd ved fødsel vil det bli keisersnitt, dersom du som er gravid har hatt jevnlige herpesutbrudd de siste årene eller har utbrudd under svangerskapet skal du ta antivirale legemidler fra uke 38 i svangerskapet. Selv om man får medisiner, kan det bli aktuelt med keisersnitt for å være på den sikre siden.

Gruppe B-streptokokker

Gruppe B-streptokokker, eller GBS, er en vanlig bakteriegruppe. Mange har dem i tarmen eller i skjeden uten at de forårsaker infeksjon eller symptomer. Men i sjeldne tilfeller kan de spre seg til urinveiene og medføre problemer under svangerskapet. Det vanligste er at de forårsaker en urinveisinfeksjon hos gravide. Det kan føre til for tidlig fødsel, men også til alvorlig sykdom hos barnet.

Det anbefales at man tar en urinprøve i løpet av svangerskapet hvor det sjekkes at man ikke har GBS i urinen. Dersom man har det, er det anbefalt at man får antibiotika under fødsel for å hindre overførsel av denne bakterien til barnet.

Andre farlige sykdommer for gravide

Det finnes også andre sykdommer som gravide kan få: svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning. Dette vil jordmor sjekke på svangerskapskontrollene. Skulle du få en av disse vil du få ekstra oppfølging.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel