close

Elveblest hos baby og barn

Hvis barnet begynner å klø veldig og deretter får utslett, er sjansen stor for at det er elveblest.

Elveblest (urticaria) hos babyer og barn gir samme reaksjon, og ser helt likt ut, som når man brenner seg på brennesler. Ofte går elveblest over like fort som det dukker opp, og uten å etterlate arr. Men i svært sjeldne tilfeller kan det skyldes en allergisk reaksjon som krever rask behandling.

Hva er elveblest?

Elveblest er utslett på kroppen som klør noe innmari! Det skyldes at stoffet histamin frigjøres i kroppen, som en slags forsvarsmekanisme, når kroppen kommer i kontakt med noe den ikke tåler. Først begynner det å klø, og så kommer utslettet – ett eller flere steder. Vanligvis ser det ut som hvite forhøyninger (i varierende form og størrelse) med røde områder rundt. Ofte flytter det seg rundt på kroppen og endrer form – uten å etterlate arr.

Det er mange mulige årsaker til elveblest – fra allergiske reaksjoner på mat til fysikalske årsaker som forkjølelse eller anstrengelse, men også reaksjoner på for eksempel legemidler eller infeksjoner. Det er ikke alltid mulig å finne ut hva årsaken er, og det finnes heller ingen test som kan vise hva som var den utløsende faktoren. Utslettet går over av seg selv i løpet av noen døgn uten å etterlate arr. Husk at elveblest ikke er smittsomt.

Når skal man oppsøke hjelp?

Elveblest er vanligvis ikke farlig. Men hvis barnet får mye utslett over hele kroppen kombinert med andre symptomer, for eksempel oppkast, kløe eller pustebesvær, kan det dreie seg om anafylaktisk sjokk, som er en svært alvorlig allergisk reaksjon. Det er uvanlig, men skulle det skje, er det viktig å kontakte legevakten snarest mulig. Hvis utslettet ikke går over i løpet av en uke, eller hvis utslettet kommer tilbake, bør det også sjekkes av lege eller på helsestasjonen.

Hvilken behandling finnes for elveblest?

Ofte går elveblest over av seg selv uten at man må behandle. Kjølende balsam kan lindre hvis det klør mye, men spør på helsestasjonen eller apoteket først. Enkelte kremer (for eksempel de som inneholder hydrokortison) bør nemlig bare brukes fra en viss alder.

Hvis det ikke går over, kan det hende legen anbefaler behandling med antihistaminer. Er det snakk om en alvorlig allergisk reaksjon, får man som regel kortison og/eller adrenalin. Alvorlige allergiske reaksjoner pleier dessuten å utredes, slik at de ikke skal oppstå flere ganger.

Vil du lese mer om barnets hud, og hvordan du tar best mulig vare på den, finner du tips og hjelp på vår hudskole.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...