Det kalles sekundær infertilitet når det ikke kommer en bror eller søster. Det kan ramme både par som i utgangspunktet har problemer med å få barn, og par som ikke har hatt problemer før. Utålmodigheten og lengselen etter en liten søster eller bror øker kanskje etter hvert som månedene går – og det største barnet blir eldre.
Hvorfor kommer det ingen søsken?
Det er mange årsaker til sekundær infertilitet. Mange er de samme som ved primær infertilitet: problemer med eggløsningen, PCOS (polycystisk ovariesyndrom), hormonforstyrrelser, endometriose hos kvinnen eller dårlig sædkvalitet hos mannen.
Det kan også ha skjedd noe med kvinnen siden forrige svangerskap, for eksempel et svangerskap utenfor livmoren, en infeksjon som har ført til sammenvoksing i egglederen, eller en bekkenbetennelse. Hvis det er en ny mann med i bildet, kan det selvsagt også handle om infertilitet hos ham.
Fruktbarheten synker med alderen
Den vanligste forklaringen er imidlertid at kvinnen har blitt eldre og mindre fruktbar, eller at flere faktorer spiller inn.
Risikoen for infertilitet hos kvinnen begynner å øke og blir stadig høyere for hvert år etter 35. Hos de fleste kvinner er fertiliteten veldig lav etter fylte 40 år. Også mannens fertilitet synker jo eldre han blir, men forandringen skjer mer gradvis.
En fertilitetsutredning kan gi viktig informasjon om kvinnens hormonnivåer og mannens sædkvalitet.
Hjelp ved nedsatt fertilitet eller infertilitet
Først og fremst gjelder det å legge til rette for befruktning ved å finne ut når eggløsningen skjer. Du finner tips og råd i artikkelen Ufrivillig barnløshet.
Men det finnes også mange ting dere kan tenke på for at fertiliteten skal bli høyest mulig. Her finner du tips for å øke sjansen for å bli gravid.
Hvis dere har prøvd å få barn i over 12 måneder, kan dere be om en fertilitetsutredning. Begynn med å bestille time hos en gynekolog. Det finnes i dag flere ulike typer infertilitetsbehandling for å hjelpe ufrivillig barnløse, blant annet hormonstimulering og IVF/prøverørsbefruktning.