Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

close

Spontanabort

Uansett årsak og svangerskapslengde er spontanabort ofte en vond opplevelse for de som rammes. Både fysisk og psykisk. Det er veldig individuelt hvordan man opplever tapet, og det kan være vanskelig for andre å forstå smerten. Og at det tar sin tid å bearbeide sorgen.

Det er også individuelt hvor raskt etter en spontanabort man orker eller ønsker å prøve å bli gravid på nytt. Noen vil prøve igjen med det samme, andre trenger mer tid, og atter andre gir kanskje helt opp tanken.

Forebygge spontanabort

Er det noe du kan gjøre for å forebygge spontanabort? Nei, egentlig ikke. Kroppen din har sin egen plan for den nye, lille personen, og det eneste du kan gjøre, er å leve normalt og sunt samt unngå røyking, narkotika, alkohol og altfor hard trening.

En blødning behøver ikke å være en spontanabort

En liten blødning tidlig i svangerskapet er ikke uvanlig, og det behøver slett ikke å dreie seg om en spontanabort. Hvis du er usikker, eller hvis smertene tiltar samtidig som blødningen vedvarer eller øker, bør du imidlertid ta kontakt med helsepersonell.

Hva bør man gjøre ved en spontanabort?

Du kan ikke stoppe en spontanabort. Den begynner vanligvis med smerter som minner om menstruasjonssmerter, og ledsages av blødninger. Ta kontakt med jordmor på helsestasjonen eller på sykehuset. På sykehuset foretar en lege deretter en gynekologisk undersøkelse med ultralyd for å finne ut om det dreier seg om en spontanabort, eller om svangerskapet virker normalt. Hvis legen mener at du har hatt eller er i ferd med å ha en spontanabort, sendes du vanligvis hjem. Hvis ikke, eller hvis legen er usikker, avventer man situasjonen og avtaler tid for en ny undersøkelse.

Hvis ultralyden viser at morkaken fortsatt ligger i livmoren, får du sannsynligvis tre alternativer:

  • Overvåking for å vente og se hva som skjer.
  • Tabletter for å få i gang naturlig utdrivning og sikre at livmoren tømmes helt. Det krever observasjon, og du må vanligvis tilbake til sykehuset igjen.
  • En utskrapning som krever at du blir værende på sykehuset i noen timer etterpå.

Hva skjedde? Hvorfor spontanabort?

Rundt en fjerdedel av alle bekreftede svangerskap ender med spontanabort. I de første 12 ukene av svangerskapet skjer utviklingen raskt, og alle barnets vitale organer dannes. Det er nå de fleste misdannelser oppstår, og derfor er også risikoen for spontanabort høyest. Disse spontanabortene anses vanligvis som en naturlig avslutning på et svangerskap der noe har gått galt i den første viktige fasen av fosterets utvikling. Tanken på at noe ikke var som det skulle, kan kanskje lindre sorgen litt?

Hjelp etter en spontanabort

En spontanabort er ofte en vond opplevelse for alle berørte. Det hjelper å ta følelsene sine på alvor. Det gjør ofte godt å snakke med hverandre, hvis dere er to, og med andre om det som har skjedd. Det kan være en venn, en nær slektning eller en sosialkonsulent. Hvis du vil snakke med en psykolog eller sosialkonsulent, kan du ta kontakt med helsestasjonen – eventuelt en helsestasjon for ungdom dersom du er ung – eller en gynekologisk avdeling for å få hjelp til å sørge og sortere tankene. Det gjelder både den som har hatt spontanaborten, og partneren.

Bli gravid igjen?

Etter en spontanabort tar det en drøy måned før du igjen får mensen. Du kan prøve å bli gravid igjen når mensen er kommet tilbake, og du er både fysisk og mentalt klar. En spontanabort medfører vanligvis ingen risiko for at det samme skal skje neste gang. Mange lurer på hvorfor man ikke prøver å finne ut av årsaken til spontanaborten, men faktum er at spontanabort er en naturlig del av prosessen med å få barn, hvis det bare skjer én gang. Et fåtall kvinner rammes av gjentatte spontanaborter. Det bør i så fall utredes av gynekolog.

Still spørsmål og se barnet

Etter en spontanabort er det naturlig både å være trist og å sitte igjen med mange spørsmål:
Er det noe galt med meg eller oss? Kan vi bli gravide igjen?Tør vi å prøve igjen?

Etterpå kan det gjøre godt å få snakke med personalet på sykehuset. Avhengig av hvor langt ut i svangerskapet spontanaborten skjer, kan du også få tilbud om å se barnet. Dette er først og fremst aktuelt ved sene spontanaborter. En del takker nei, men de som vil og orker å ta farvel på denne måten, er ofte glade for det i ettertid.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...