Hva er det gravide ikke kan spise? Hvordan er det med kaffe? Og hva er listeria? Her kan du lese om kosthold for gravide, og fremfor alt hva du ikke bør spise når du venter barn.
Iblant kan det føles som mange pekefingre, men du kan faktisk spise det meste. Enkelte typer ost, fisk og kjøtt kan inneholde bakterien listeria, parasitten toksoplasma eller mye miljøgifter. I tillegg finnes det andre ting som ganske enkelt ikke er bra for barnet i for store mengder.
Når du er gravid, bør du spise sunn mat som dekker både ditt næringsbehov og næringsbehovet til barnet i magen. Det kan du lese mer om i vår artikkel om et sunt kosthold under svangerskapet. Men det finnes som sagt matvarer du bør være forsiktig med eller unngå helt.
Her er noen ting du bør tenke på når det gjelder mat og svangerskap:
Når det gjelder kaffe, bør du som gravid unngå å få i deg mer enn 200 mg koffein per dag, siden det kan påvirke fosteret. Hvis du begrenser deg til 3–4 dl kaffe – eller fire til seks krus svart te – om dagen, kommer du ikke opp i den mengden. Siden energidrikker ofte inneholder mye koffein, bør du være litt forsiktig med det også.
En annen ting du bør begrense inntaket av, er faktisk lakris og ingefær. Det er usikkerhet rundt hvilken mengde som kan regnes som trygg. Anbefaler begrenset inntak, og unngå ingefærshot eller ingefærtilskudd. Du kan benytte ingefær som smakstilsetting i maten.
Når det gjelder A-vitamin, trenger du det for at svangerskapet og barnets syn skal utvikle seg normalt. Det finnes i innmat, lever, melk og matfett. I for store mengder er imidlertid A-vitamin skadelig, og det er mistanke om at det kan øke risikoen for fosterskader tidlig i svangerskapet. Men det har noe å si hvor du får A-vitaminer fra. Spiser du mye grønnsaker og rotfrukter som inneholder karotenoider som kan omdannes til A-vitamin i kroppen, kan du ta det med ro – det kan du ikke få for mye av. Vil du vite mer, bør du lese artikkelen vår om legemidler og kosttilskudd under svangerskapet.
Nei, alkohol må du unngå helt når du er gravid. Alkoholinnholdet i blodet ditt overføres nemlig til fosteret via morkaken. Siden fosteret er mer følsomoverfor alkohol enn deg, og dessuten er i konstant utvikling, må du holde deg helt borte fra alkohol. Vi vet at mange lurer på dette, og har derfor mer informasjon om alkohol og svangerskap her.
Fisk og skalldyr er sunn mat for gravide, men enkelte typer fisk inneholder dessverre for mye miljøgifter til at det er sunt. Her finner du mer informasjon om hvilke fiskeslag du bør unngå, og hvilke du kan spise mye av.
Både parasitten toksoplasma og bakterien listeria kan finnes i vanlige matvarer, og de er farlige for fosterets utvikling hvis du blir syk. Derfor bør du være litt obs på dem. Toksoplasmose er en sykdom som forårsakes av en parasitt. Parasitten dør ved dypfrysing (minst –18 grader) og ved matlaging (over 65 grader).
Slik unngår du toksoplasmose:
Listeriabakterien, som kan gi infeksjoner som er skadelige for barnet i magen, vokser ved kjøleskapstemperatur og overlever i fryseren. Den dør imidlertid hvis du tilbereder den og varmer den opp til minst 70 grader, det vil si når det bobler.
Slik unngår du listeria:
Ostefatet kan være en utfordring når du er gravid. Men det finnes noen generelle regler du bør kjenne til. Du kan for eksempel fint spise harde oster som brunost, gulost og parmesan. To ting som påvirker listeria og vekstbetingelsene for bakterien, er hvor tørr osten er, og hvilken pH-verdi den har. Jo lavere pH-verdi og jo tørrere ost, jo vanskeligere er det for listeria å formere seg. Og motsatt: Nøytral pH-verdi og mykere ost gjør det lettere for bakterien. Brie, chevre, gorgonzola og annen muggost bør du derfor ligge unna når du er gravid. De er nemlig ofte laget av upasteurisert melk. Men, du bør unngå dem selv om de er laget av pasteurisert melk, siden pH-verdien og fuktigheten gir bakterien perfekte vekstforhold.
I ferskost er listeria svært uvanlig: Vakuumpakket fetaost, mozzarella, halloumi og keso er enten varmet opp under produksjonen eller er laget av pasteurisert melk. I fetaosten er dessuten pH-verdien så lav at listeria ikke kan formere seg.
På Matportalen finner du oppdaterte råd om mat og svangerskap.
Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.