close

Fødsel under korona - hva gjelder?

Får partneren være med? Hva skjer hvis jeg får covid-19 når jeg skal føde? Kan det smitte en nyfødt? Koronaviruset påvirker helsesektoren, men hva innebærer det for fødsler? Her får du vite mer om hvilke regler som gjelder for de som skal føde under koronapandemien.

Risikoen for at partneren kanskje ikke får være med, skaper bekymring hos mange akkurat nå. Kanskje spesielt blant førstegangsfødende. Men hvilke regler er det egentlig som gjelder? Får partneren bli med, og er det risiko forbundet med å være smittet av covid-19 under fødselen? Vi har snakket med jordmor Cecilia Kleven, som prøver å skape klarhet i de vanligste spørsmålene. Kunnskapen vår om koronaviruset er i stadig utvikling, og Cecilias svar nedenfor tar utgangspunkt i det vi vet akkurat nå.

Får partneren min bli med på fødselen hvis ingen av oss har symptomer?

Så lenge partneren er frisk, kan han eller hun være til stede under selve fødselen. Når det gjelder resten av barseloppholdet, varierer det avhengig av sykehus og helseregion. Mange steder får den andre forelderen også bli værende. På sykehusets hjemmeside finner du oppdatert informasjon om hva som gjelder der du skal føde. Husk imidlertid at alle andre enn partneren har besøksforbud på sykehuset. 

Får den forkjølte partneren min bli med på fødselen hvis han eller hun ikke har koronaviruset?

Hvis partneren din har symptomer på forkjølelse får han eller hun ikke lov til å være med på fødselen. Hvis partneren ikke kan bli med, har du som fødende mulighet til å ta med deg en annen (frisk) person i stedet. Et godt tips er derfor å finne ut hvem som kan være reserve. Hvis du ikke har noen som kan bli med deg, vil personalet gi deg ekstra støtte, så du kan være trygg på at du ikke vil bli overlatt til deg selv.

Hvilke regler gjelder hvis jeg som fødende selv er syk, og det er mistanke om covid-19?

Hvis du har du har symptomer, vil du bli testet for covid-19 på sykehuset. Hensikten er å finne ut om du utgjør en smitterisiko for personalet eller andre pasienter. Hvis du tester positivt, vil du bli holdt helt isolert fra andre pasienter, og partneren din får ikke være med. 
Når det gjelder selve fødselen, kan man som oftest gi all vanlig smertelindring. Hvis barnet er fullbåret og friskt, får en mor som har covid-19, være sammen med barnet sitt på barselavdelingen. Risikoen for at små barn vil bli alvorlig syke av covid-19, er veldig, veldig liten. Man har ganske enkelt kommet frem til at fordelene ved at mor og barn får være sammen helt fra starten av, veier tyngre enn risikoen. Hvis barnet blir født for tidlig og trenger omsorg på neonatalavdelingen, kan det derimot gjelde andre regler hvis foreldrene har symptomer. Grunnen er ganske enkelt at små barn er svært utsatt for alle typer virus. 

Hvilke regler gjelder hvis jeg har covid-19 og skal ta keisersnitt?

Dersom du er syk og partneren din ikke kan være med, vil du bli tatt godt vare på av jordmor og annet helsepersonell. Du vil få en jordmor som følger deg gjennom hele forløpet og støtter deg. Snakk med jordmor eller lege hvis du er bekymret. 

Kan barnet bli smittet hvis moren er syk av covid-19?

Vi har sett isolerte tilfeller av viruset fra mor til barn, både under graviditet og under fødsel. Dog, det vi vet i dag, er at det påvirker imidlertid ikke fødselsmåten, dvs. hvis du føder vaginalt eller med keisersnitt, risikoen for smitten.

Ta kontakt med helsevesenet!

Det er lett å tenke at man bør unngå å belaste helsevesenet akkurat nå, eller at man bør prøve å ta minst mulig kontakt og heller vente til tiden er inne. Men ikke tenk sånn! Det er like viktig nå som ellers at du tar kontakt hvis du føler at det er noe som ikke stemmer, eller hvis det er noe annet som bekymrer deg, for eksempel mindre fosterbevegelser. Det er bedre å ta kontakt en gang for mye enn en gang for lite – selv i disse tider. Som alltid bør du ringe til fødeavdelingen først, slik at de vet at det begynner å nærme seg. Da kan de gi deg råd og begynne å gjøre alt klart til dere kommer inn til sykehuset og barnet kommer til verden!

 

Sist oppdatert: 09.03.21

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...