close

Smaksporsjoner av maten trener hjernen

Første gangen barnet smaker på mat, selv om det bare er en bitte liten bit, bør du stå klar med kameraet! Du vil sannsynligvis få se grimaser du aldri har sett maken til. Den eneste maten barnet har smakt hittil, er jo søt morsmelk eller morsmelkerstatning, men nå begynner et nytt kapittel i livet.

Norske helsemyndigheter og WHO anbefaler helamming de første seks månedene. Hvis barnet viser tydelig interesse for annen mat, kan man begynne forsiktig med smaksporsjoner allerede ved fire måneders alder. Så lenge det ikke konkurrerer med morsmelken eller morsmelkerstatningen, er det greit. Ved seks måneders alder kan du begynne å tilby barnet små smaksporsjoner av mat som et supplement til morsmelken eller morsmelkerstatningen. 

Les tips om smaksporsjoner, puré og plukkemat.

Begynn med mild mat
Hensikten med å gi barnet små porsjoner er at det skal venne seg til ulike smaker og konsistenser. Hjernen må også bli vant til ulike matvarer, og derfor hender det at barn i perioder spiser for eksempel bare erter eller bare kjøtt. La barnet få bruke den tiden det trenger.
Det kreves også en helt annen teknikk for å svelge mat med fastere konsistens enn flytende føde. Derfor bør barnets første måltider bestå av enkel mat med en myk og jevn konsistens.

Begynn med matvarer som velling, grøt, fruktpureer uten klumper, most potet eller pastinakk eller ferdig barnemat som er tilpasset barnets alder.

Fortsett å amme eller flaskemate barnet frem til det er cirka åtte til ni måneder gammelt, og gi det mat i tillegg. Prøv først med ½–2 teskjeer, og øk deretter mengden inntil barnet får 3–4 teskjeer per måltid.

Bruk en blender eller press maten gjennom en finmasket sil med en tresleiv for å lage puré. Du kan tilsette morsmelk eller morsmelkerstatning for å gjøre maten myk og jevn nok til at barnet klarer å svelge den. Hjemmelaget mat kan fryses i små, ferdige porsjoner og brukes innen tre til fire uker.

Hvis barnet nekter å spise fast føde
Når man har drukket bare melk i seks måneder, tar det tid å venne seg til å tygge og å sette pris på nye smaker. Noen barn elsker den nye maten med det samme, mens andre er skeptiske, og da trenger man en god porsjon tålmodighet. Prøv følgende:

• Gi bare frukt og bær – eller puré av kjøtt eller fisk. Snart finner du noe barnet liker, eller kanskje må barnet bli klart for å prøve en ny smak, og da er dere i gang.
• Det kan også være lettere hvis det er den andre forelderen, eller en annen person som barnet ikke forbinder med amming, som gir barnet mat.

Hvis ingenting fungerer og barnet nekter å åpne munnen når skjeen nærmer seg, uansett hva som er på den, kan du vente litt, forutsatt at barnet vokser og utvikler seg slik det skal. Prøv igjen senere. Det har ingen hast.

Les gjerne våre tips om mat til små barn og artikkelen om hvordan man får barn til å spise.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...