close

Hvordan få barn til å spise?

Bare erter eller bare ris? Og så bare pølse? Hva gjør du hvis barnet ditt bare vil spise én ting, eller hvis det ikke vil spise i det hele tatt? Det beste rådet er å forholde seg rolig og avvente eller fortsette å tilby små smaksporsjoner.

De to tingene som nybakte foreldre er mest opptatt av, er søvn og mat. Det skyldes at begge er helt grunnleggende behov. Når det gjelder mat, dreier bekymringene seg vanligvis om at barnet ikke vil spise. 

Riktig tidspunkt for fast føde

Hvis babyen ikke vil spise fast føde, er den kanskje ikke klar for det. Vent et par dager eller mer – kanskje til og med en uke eller to – og prøv så igjen. Når babyen skal begynne med fast føde, bør du dessuten velge et tidspunkt på dagen når han eller hun er i godt humør. Det gjør det enklere for dere begge.

Pirker i maten

Barns matlyst varierer veldig. Den perfekte porsjonen finnes ikke. Se på barnets generelle matlyst i stedet for å fokusere på enkeltmåltider. Det kan hende du finner ut at barnet faktisk spiser en god del i løpet av dagen. Det viktigste er å servere varierte og balanserte måltider. Hvis barnet ser ut til å være i god form og vokser, er alt som det skal. 

Barnet vil bare spise agurk

Noen ganger blir barnet opphengt i én bestemt type mat i en periode og nekter å spise noe annet. Det kan være poteter, erter, agurk – ja, hva som helst. Det er ingen grunn til bekymring. Ifølge enkelte teorier er det barnets måte å venne kroppen til ulike matvarer på. Fortsett å servere det du har tenkt, og sørg for at måltidene er varierte. Barnet får snart flere og flere yndlingsretter.

Fullstendig motvilje mot å spise og kamp ved måltidene

Det er ikke uvanlig at barn i en periode nekter fullstendig å spise. Prøv å ikke gjøre det til et altfor stort problem. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, siden det kan være både stressende og frustrerende. Vi vet alle hvor viktig det er med mat, på både kort og lang sikt. Det kan være fristende å bruke alle mulige triks, for eksempel leker, belønning og trusler, for å få barnet til å svelge en munnfull eller to. Men det kan fort bli et sirkus som bare skaper stress for alle involverte.

Gode råd og tips ved motvilje mot mat


Her er et par gode råd:

  • Sitt sammen ved bordet, og la det ikke bli en kamp. Legg små mengder mat på barnets tallerken. Bruk ikke for mye krefter på å overtale barnet. Måltidene må ikke bli en konkurranse om å ha sterkest vilje. Det lønner seg som regel å ta det med ro. Husk at du har sulten på din side. Varm maten, og server den når barnet blir sultent. Unngå å belønne barnet med kjeks eller annen uegnet, søt mat.
  • Tving aldri et barn til å spise
Hvis barnet nekter fullstendig å spise og ikke ser ut til å være sultent ved måltidene, kan du prøve å servere små, hyppige måltider i stedet. Kanskje barnets indre matklokke ganske enkelt er i utakt med resten av familiens. 

  • Barnets smak er personlig – akkurat som din egen
    Det kan hende at barnet rett og slett ikke liker enkelte typer mat. Tenk etter hvordan ditt eget forhold til mat er. Det finnes sannsynligvis mat du fremdeles ikke spiser, og matvarer du har lært deg å like med alderen. Barnet går gjennom den samme prosessen. 

  • Barnet kjenner selv når det er mett
Barnet kan få velge hvor mye det vil spise av det som serveres. Det er viktig at barnet lærer å kjenne sin egen sult- og metthetsfølelse. Hvis vi bestemmer at de må spise opp selv om de er mette, kan det føre til at de lærer seg å overspise og ikke kjenner igjen sin egen metthetsfølelse.

  • Ro og hygge ved matbordet
Enkelte barn trenger ro og fred for å spise, noen spiser fort, og andre spiser sakte. Finn ut hva som er viktig for ditt barn. Kanskje blir barnet mer interessert hvis det får forsyne seg selv? Enkelte barn blir mette når de ser mye mat, så det er smart å servere små porsjoner og la barnet pusle med maten selv, for eksempel med erter.Les også Når barnet går inn i en økeperiode og 20 gode råd om barnemat

Be gjerne helsesøsteren om gode råd. Du finner også nyttig informasjon om mat til barn på http://matportalen.no/.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...