Spørsmål og svar

Hva vil du vite?

Libero gir svar på ofte stilte spørsmål om barnehud

Tørr hud

Vår nyfødte baby er kjempetørr. Skal vi smøre med fet salve?

Det er veldig vanlig at små barn har tørr hud. Babyers hud er tynnere og tørker lettere ut, siden den mister fuktighet fortere enn voksnes hud gjør. Smør med mykgjørende krem –flere ganger om dagen hvis det trengs. Husk også at vasking og bading tørker ut huden, så vanligvis holder det med 1–2 ganger i uken. Bruk gjerne babyolje i vannet. Den rengjør skånsomt og tilfører huden fuktighet.

Er du en ekspert på babyhud?

Ta vår quiz og se hva du kan om babyhud. Klarer du alle spørsmålene belønnes du med 100 poeng som du kan bruke fritt i Liberoklubbens poengshop.

Frågor 1
Varme

Barnet vårt har varmeutslett på brystet. Hva skal vi gjøre?

Barns hud er følsom, og spedbarn erspesielt utsatt for varmeutslett, siden svettekjertlene deres ikke er fullt utviklet ennå. Varmt vær eller for varme klær kan være en medvirkende faktor. Vanligvis forsvinner utslettet av seg selv, men du kan hjelpe til ved å ta på barnet kjølige og løstsittende klær. La barnet være uten bleie en stund for å lufte stumpen. Klapp lett med en vaskeklut fuktet med kaldt vann for å kjøle ned hudområdet.

Bade

Når skal man begynne å bruke sjampo?

Et nyfødt barn trenger ikke sjampo. Det holder med lunkent vann og litt babyolje. Men når barnet får litt mer enn bare babyfjon på hodet, kan du begynne å bruke en mild barnesjampo, for eksempel Libero Shampoo. Den inneholder ekstrakt fra nordiske sukkerroer, som har en dokumentert pleiende og fuktighetsgivende effekt. Den er også lett å skylle ut og ekstra skånsom mot barnets følsomme hodebunn.

Frågor 2
Etter bading

Bør man smøre inn barnet med hudlotion etter bading?

Vann virker uttørrende på huden. Avhengig av hvor følsom hud barnet har, kan det derfor være lurt å smøre den etterpå. Enten med lotion eller babyolje. Bruk gjerne Libero Oil i badevannet også. Den tilfører huden fuktighet og bidrar til å gjøre barnet rent. Er huden ekstra tørr, kan det hende du trenger en fetere krem.

Fødselsmerker

Hvilke fødselsmerker bør man få sjekket?

Fødselsmerker er mørkere flekker i huden som skyldes at små blodkar eller pigmenter samler seglike under hudoverflaten. De finnes i mange ulike former, og de fleste er helt ufarlige. Mange forsvinner av seg selv med tiden. Det finnes praktisk talt ingen farlige fødselsmerker som dukker opp allerede i barneårene. Men hvis du likevel er bekymret, kan du snakke med helsesøster.

Prikker og utslett

Barnet mitt har "kviser" i ansiktet. Er det normalt?

Nyfødtkviser (acne neonatorum) er veldig vanlig og forekommer oftest når barnet er rundt 4 uker. Deretter forsvinner de mer og mer. Sannsynligvis skyldes disse kvisene eller hormonprikkene at hudens svette-og talgkjertler er tilstoppede og ennå ikke fungerer slik de skal. Men det er helt ufarlig. Iblant hevdes det at prikkene skyldes morens hormoner eller mat hun spiser (sjokolade, ost osv.). Det er imidlertid tvilsomt, siden utslettet også forekommer hos babyer som ikke ammes.

Skifte bleie

Hva mer enn bleien trenger jeg når jeg skal skifte bleie?

Hvis du er hjemme og har tilgang til vann, trenger du vanligvis bare vaskeklut, babyolje og vann til å tørke rent. Husk å tørke helt tørt med et mykt håndkle, også i lysken og i alle folder. Hvis bæsjen sitter ekstra godt fast, gjør babyoljen det enklere å vaske rent. Den rengjør skånsomt og tilfører huden fuktighet. Hvis stumpen har blitt litt rød, bør du skifte bleie oftere og prøve å lufte stumpen hver gang bleien skiftes. Du kan også smøre det røde, irriterte området med en beskyttende salve, for eksempel Libero Zinc Cream.

Frågor 3
Våtservietter

Kan jeg bruke våtservietter hver gang jeg skifter bleie?

Du kan bruke Liberos milde og uparfymerte våtservietter hver gang hvis du vil. Hvis du er hjemme og har tilgang på vann, fungerer det utmerket med vaskeklut, babyolje og vann. Hvis barnet har lett for å bli rød i baken, kan du gjerne la huden lufte seg litt mellom bleieskiftene.

Frågor 4
Hudpleieprodukter

Hva bør jeg tenke på når det gjelder hudpleieprodukter til min lille datter?

For små barn holder det vanligvis med vann og babyolje. Når barnet blir større, kan du begynne å bruke mild såpe og mild sjampo. Hvis huden er tørr, kan du smøre den med olje og mild lotion eller krem. Husk å bruke milde produkter som er beregnet på barns følsomme hud.

Skurv

Barnet mitt har skurv i hodebunnen og øyenbrynene. Hvordan får jeg det bort?

En del barn får skurv. Det er faktiskganske vanlig. Det ser ut som gråhvitt flass og består av døde hudceller og talg. Det er helt ufarlig. Smør inn hodebunnen med Libero Oil, og la den sitte i over natten. Neste dag vasker og grer du håret, og da ser du at flasset løsner lettere.

Frågor 5