Bade

Vann kan tørke ut

Vann kan ha en tørkende effekt. Derfor er det bra å bruke babyolje i vannet – det både rengjør og tilfører fuktighet.

Hvordan er det med følsom babyhud og bading?

1–2 bad i uken er passe

Små babyer blir ikke direkte skitne, og derfor holder det å bade 1–2 ganger i uken. Gjør klar badet, og sørg for at du har alt du trenger, innen rekkevidde. Badevannet skal være cirka 37°C varmt. Bad barnet når han eller hun er mett og fornøyd, så kan badingen bli en kosestund for dere begge.

Libero Quiz

Er du en ekspert på babyhud?

Ta vår quiz og se hva du kan om babyhud. Klarer du alle spørsmålene belønnes du med 100 poeng som du kan bruke fritt i Liberoklubbens poengshop.

Bad 01

Vann kan tørke ut

Vann kan ha en tørkende effekt. Derfor er det bra å bruke babyolje i vannet – det både rengjør og tilfører fuktighet. Du kan også bruke oljen etterpå for å tilføre huden fuktighet og samtidig gi litt deilig massasje. Når barnet blir større og skitner seg mer til ved lek ute, kan det være lurt å bruke en mild babysåpe. Smør inn barnet med fet krem, lotion eller babyolje ved behov.

Barn blir mer skitne jo større de blir

Når barnet har begynt å krabbe og spise selv, kan det være behov for å bade flere ganger i uken. Da kan det være lurt å bade før sengetid –som en del av leggerutinene.

En kosestund sammen

Å bade er en koselig og avslappende måte å være sammen med barnet på. For det lille barnet er det enklere å bevege seg i vann, siden vannet gjør det "lettere". Du trenger ikke bruke mye vann for å bade en liten baby ordentlig. De første badene behøver heller ikke være så lange eller omfattende. La barnet styre det litt.

Smart å tenke på ved bading

La aldri barnet være uten tilsyn!

Din trygge hånd må alltid være i nærheten når barnet bader. Det sier seg selv med nyfødte, siden du faktisk må støtte både hode, nakke og rygg når barnet bader. Men det gjelder også større barn som kan sitte selv. La aldri barnet være i vannet uten tilsyn. Plutselig kan det skli, og da må du være der. Hvis du bruker babyolje i vannet, må du huske på at barnet kan bli sleipt, og da er det enda viktigere at du holder godt fast. Hold barnet i den armen som er lengst fra deg, så kan barnet støtte hodet og nakken mot armen din.

Bad 02

Hårvask

Du trenger ikke sjampo når du vasker håret på et lite barn. Det holder med vann. Til et større barn kan 1–2 ganger i uken være passe. Bruk en mild sjampo som er spesielt beregnet på barn. Vær forsiktig når du masserer inn sjampoen i hodebunnen, hvis barnet er under 1 år, siden fontanellene ikke har rukket å vokse sammen ennå.

Beskytt øyne og ører

Siden sjampoen er så mild, svir den mindre i øynene enn en voksensjampo. Men hold likevel et håndkle over pannen på barnet, slik at han eller hun ikke får såpe eller sjampo i øynene. Å få vann i øynene pleier heller ikke å være så populært. Hvis barnet får sjampo i øynene, skyller du med lunkent vann

Bad 32

Steder du må passe ekstra godt på

Når du vasker barnet, er det enkelte steder du må være ekstra nøye med:

 • Bleieområdet, altså rumpa og tissen.
 • Hender og føtter. Også mellom fingrene og tærne.
 • Ansiktet og nakken. Hvis babyen har smuss rundt øynene, kan du fjerne det med en bomullspinne. Tørk forsiktig utenfra og inn mot øyekroken.

Smuss er ikke alltid synlig

Nyfødte blir riktignok ikke så skitne, men det kan samle seg smuss der du minst aner det. Husk å sjekke ekstra godt i knehasene og halsfoldene, i armhulene, i lysken og bak ørene.

En tørr baby er en glad baby

Tørk barnet grundig, men forsiktig. Husk de små hudfoldene også. Prøv å ikke gni huden tørr. Tørk i stedet forsiktig med et mykt håndkle. La gjerne huden få lufte seg litt etter bading.

Bad 03

Tørr bak ørene

Vær også nøye med å tørke barnet bak ørene etter bading. Ellers kan den tynne og følsomme huden bak ørene bli tørr og sprekke. Det ytre øret kan du rengjøre med spesielle ørepinner for barn og olje. Ikke bruk bomullspinner inne i øret, siden det kan skade trommehinnen.

Nyttige produkter for bading av barn

Våre produkter inneholder naturlige, pleiende og gjenfuktende ingredienser. Disse Libero-produktene er anbefalt av Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch åpen buksebleie
 • Libero Touch åpen bleie
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream