Hudpleie

Ta vare på huden på den beste måten

Babyers hud er følsom og kan iblant trenge litt ekstra omsorg. Da er det viktig at man bruker riktig type produkter og behandler huden på riktig måte. I denne delen går vi gjennom hva du bør tenke på, og kommer med smarte tips for å gi babyen ekstra godt stell.

Tørr eller irritert hud

Tørr hud er veldig vanlig

Det er veldig vanlig at barn har tørr hud. Babyens hud er tynnere og tørker lettere ut, siden den mister fuktighet raskere enn din hud gjør. Hvis huden blir tørr, dannes det små sprekker. Der kan bakterier lettere trenge gjennom, og risikoen for eksem eller infeksjon øker. Derfor er det viktig å smøre huden og tilføre den fuktighet regelmessig.

Er du en ekspert på babyhud?

Ta vår quiz og se hva du kan om babyhud. Klarer du alle spørsmålene belønnes du med 100 poeng som du kan bruke fritt i Liberoklubbens poengshop.

Ytre faktorer eller arv

At man får tørr hud, kan skyldes enten ytre faktorer eller arv. Sol, vind, kulde, vann, tørr luft eller klær som ikke lar huden puste, kan forårsake tørr hud. Unngå såpe med høy pH-verdi, og vær nøye med hva slags vaskemiddel du bruker.

Hudvard 01

Huden kan trenge litt ekstra hjelp

Stort sett klarer huden seg utmerket på egen hånd, men barns hud er mer følsom enn voksnes hud. Derfor kan det være nødvendig å smøre huden for å beskytte, mykgjøre og pleie den samt tilføre den fuktighet. Når du smører barnets hud, må du huske å bruke produkter som er beregnet på barn.

Babyhud har en annen pH-verdi

Barnets hud er som nevnt forskjellig fra din på mange måter. Blant annet er hudens pH-verdi lavere hos barn enn hos voksne. Denne verdien endrer seg etter hvert som barnet vokser. Bare i løpet av barnets første 30 levedager synker pH-verdien i huden fra 6,3 til rundt 4,7. Det vil si at verdien blir surere. For å være sikker på at det blir riktig, bør du derfor bruke hudpleieprodukter som er beregnet på barn. Hudpleieprodukter for voksne er nemlig tilpasset voksnes pH-verdi.

Hudvard 02

Pass på alle hudfolder

Små barn har mer hud enn voksne i forhold til kroppsvekten. Det gjør også at de har flere hudfolder. I disse foldene kan huden iblant bli rød og sår. Rengjør alltid grundig i foldene, gjerne med babyolje. Husk også å tørke forsiktig i alle folder, slik at du får bort all fuktighet.

La huden få luft innimellom

Hvis huden er irritert, kan du la barnet ligge nakent på et mykt håndkle eller teppe, slik at huden får lufttørke og hente seg inn igjen. Sørg for at det er godt og varmt i rommet, og at barnet ligger trygt.

Hudvard 03

Skurv

Skurv –eller melkeskurv, som det også kalles –kan dannes i hodebunnen og iblant også rundt øynene. Skurv ligner på flass, men er litt fetere og gulere. Det er uklart hvorfor skurv oppstår, men det forsvinner med tiden. Du kan fjerne skurven ved å smøre inn hodebunnen med babyolje og deretter gre skurven forsiktig ut. Hvis håret blir veldig seigt, kan du vaske det med mild sjampo. Vær forsiktig når du masserer oljen inn i hodebunnen over fontanellene.

Hender og føtter

Barnets hender undersøker det meste og må derfor vaskes ofte. Ved å gjøre det til en vane å alltid vaske hendene når barnet kommer hjem fra barnehagen, kan dere unngå og forebygge mange infeksjoner. Husk å tørke hendene godt etterpå –bakterier trives der det er fuktig.

Hudvard 04

Prøv å vaske med babyolje

Prøv å vaske med olje i stedet for såpe innimellom. Oljen kan også i kombinasjon med såpe gjøre at fett løser seg lettere opp. Den er dessuten mer skånsom og tørker ikke ut huden på samme måte som såpe kan gjøre. Føttene og hendene er spesielt utsatt også hos barn. Iblant kan det derfor være behov for å smøre dem inn med en fet og fuktighetsbevarende krem.

Hudvard 05

Pass på kinnene

Røde og tørre kinn er veldig vanlig hos barn –særlig om vinteren, når det er tørt og kaldt ute. Det strammer, stikker, klør og kan gjøre ganske vondt. Tørr hud blir også mer følsom og ømfintlig. Når du vasker barnet i ansiktet, må du ikke gni. Klapp heller ansiktet forsiktig rent. Smør den tørre huden ofte med fet krem, gjerne om kvelden eller en stund før dere skal gå ut, slik at kremen rekker å trekke ordentlig inn i huden.

Libero bruker naturlige ingredienser

Libero bruker bare vegetabilske oljer fra planteriket. Den oljen vi bruker, kommer fra nordisk raps, som mykgjør og beskytter ømfintlig babyhud. Våre hudpleieprodukter er parfymefrie, svanemerkede og er anbefalt av Asthma Allergy Nordic. Som forelder kan du føle deg helt trygg med Liberos produkter.

Barn og sol

Aldri i solen uten beskyttelse!

Barns hud er mer følsom enn voksnes og derfor mer utsatt i solen. Små barn må ikke være ute i solen uten beskyttelse. Det beste er å beskytte med myke bomullsklær. Spedbarn bør helst ikke utsettes for direkte sollys i det hele tatt. Når barnet har fylt seks måneder, er det greit å begynne å bruke solfaktor som er spesielt beregnet på barn, men husk at det aller beste er å holde seg i skyggen.

Hvis barnet blir solbrent

Hvis huden er blitt rød og øm, bør man unngå solen helt i noen dager, slik at huden får tid til å leges. Det gjelder også ved soleksem, som vanligvis består av små prikker eller blemmer som klør. Hvis huden svir, kan du kjøle den ned med kaldt vann, kjølende balsam eller en fuktighetsgivende hudlotion. Svie og kløende soleksem kan også lindres med en reseptfri hydrokortisonkrem.

Husk D-dråpene!

Huden danner livsviktig D-vitamin ved hjelp av sollys. D-vitamin er viktig for utviklingen av skjelettet. D-vitaminmangel kan påvirke helsen negativt. Her i Norden er det bare i sommermånedene at solen er sterk nok, og dessuten bør små barn unngå sol. Derfor anbefales det alltid å gi barn D-dråper for å garantere at de får i seg nok av vitaminet.

Husk å smøre ordentlig

Våre produkter inneholder naturlige, pleiende og gjenfuktende ingredienser. Disse Libero-produktene er anbefalt av Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch åpen buksebleie
 • Libero Touch åpen bleie
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream