Når man får barn, begynner plutselig veldig mye å handle om bæsj. Hvordan skal den se ut? Og hvor ofte skal det bæsjes? I denne delen går vi gjennom alt som er verdt å vite om bleier og hud.
Et barn tisser flere ganger i døgnet (det blir omtrent 5–6 våte tissebleier per dag). Hvor ofte et barn bæsjer, kan imidlertid variere veldig –fra flere ganger om dagen til en gang eller to i uken.
Nyfødte pleier å tisse og bæsje oftere enn litt eldre spedbarn. Ofte ved hvert måltid. Det pleier å bety minst 5–6 ganger om dagen, iblant opptil 8–9 ganger om dagen. Du bør alltid skifte bleie så snart du merker at barnet har bæsjet.
Barnets hud er tynnere enn din, noe som gjør den betydelig mer ømfintlig og sensitiv for fuktighet og varme. Å gå for lenge med en bleie som må skiftes, er ikke bra for barnets hud. Tiss og bæsj irriterer huden.
Den første bæsjen kalles barnebek eller mekonium og er seig og grønn-svart. Den kan være litt vanskelig å få bort, siden den er så seig – et godt tips er å bruke babyolje, som pleier å gjøre det lettere å vaske rent. Etter premierebæsjen pleier nyfødte å bæsje hver gang de spiser, og da er avføringen som oftest veldig løs. Bæsjen er vanligvis gul og litt kornete, men den kan også være grønnaktig.
Etter en uke eller to bæsjer de fleste barn litt sjeldnere. Noen barn som ammes, kan plutselig begynne å bæsje én gang i uken. Iblant kan det gå opptil ti–tolv dager mellom hver gang. Som forelder blir man lett bekymret hvis barnet ikke har bæsjet på noen dager. Det behøver du imidlertid ikke være hvis barnet spiser og sover godt, og virker fornøyd. Men hvis du er bekymret, kan du kontakte helsestasjonen.
Ved å skifte bleie ofte så snart den er full eller babyen har bæsjet, forebygger du rød stump, eksem, kløe og svie. Alle bleiene våre har våtindikator. Det er en strek på bleien som skifter farge når babyen har tisset. Det gjør det kjempeenkelt å følge med på at babyen får i seg væske og tisser som hen skal. Du trenger ikke å skifte på en nyfødt baby hver gang det kommer litt tiss, for bleiene våre er laget for at overflaten skal holde seg tørr. Men hvis bleien er full eller det kjennes fuktig mot babyens rumpe, må du alltid skifte. Skift også bleie umiddelbart når babyen har bæsjet. Det er også viktig å finne den bleiestørrelsen som passer til barnet, sitter godt og holder tett der den skal.
Den daglige vaskingen av barnet kan du gjøre på stellebordet (eller på et håndkle på gulvet eller sengen). I de aller fleste tilfeller er vann og babyolje det beste. Babyolje er en veldig skånsom måte å vaske små babystumper på, siden oljen gjør huden myk og god, samtidig som den pleier og beskytter huden mot uttørking. Har du ikke tilgang til vann, er våtservietter et godt alternativ, men bruk uparfymerte våtservietter som er milde mot huden.
Uansett hvor nøye du er med å skifte bleie ofte og rengjøre forsiktig, hender det at barnet får rød og irritert stump. Det kan til og med hende at det danner seg små sår eller blemmer. Små barn tisser ofte, og det er fremfor alt fuktighet og varme mot rumpa som forårsaker irritasjonen. Men kontakten med urin og avføring er selvsagt også en medvirkende årsak.
Hvis huden er rød og irritert, er det mer skånsomt å rengjøre med uparfymert babyolje, siden oljen er veldig mild mot huden, samtidig som den danner en beskyttende hinne. La barnet ligge nakent på et mykt håndkle etter bleieskift, slik at huden får hente seg godt inn igjen. Husk at det er vanskeligere for nyfødte barn enn for voksne å regulere kroppstemperaturen. Sørg derfor for at det er godt og varmt i rommet. Smør eventuelt også med en beskyttende krem før du tar på ny bleie.
Når du skal skifte bleie, kan du begynne med å åpne flikene uten å ta av bleien. Tørk av eventuell bæsj med bleien, og brett deretter den skitne bleien på midten, under barnet. Når du så tørker og vasker barnet i baken, kan det være smart å bruke trefingergrepet: Med tommelen, pekefingeren og langfingeren på den ene hånden holder du begge knærne til barnet. Da får du godt tak, og det blir enklere å holde styr på en livlig liten krabat.
På jenter vasker man forfra og bakover for å unngå at det kommer bakterier inn i urinrøret. Hvis det har kommet bæsj innenfor kjønnsleppene, vasker du den forsiktig bort. Bruk en myk, tynn vaskeklut som er fuktet med vann, uparfymert såpe eller babyolje som er naturlig gjenfuktende. Hvis du har en gutt, må du ikke trekke forhuden tilbake for å gjøre rent.
At bleier finnes i ulike størrelser, har nok alle fått med seg. Oftest er bleiene inndelt etter produktnavn og vektklasse. Liberos bleier heter Comfort, UP&GO og Touch, og de finnes i mange ulike kilointervaller. Dessuten overlapper størrelsene hverandre, slik at det skal være mulig å finne en bleie som til enhver tid sitter godt på barnet. Barn kan jo veie like mye selv om de ikke er like gamle, og motsatt.
Først og fremst er det barnets vekt som avgjør hvilken størrelse du bør velge men barn som veier like mye, kan ha ulik lengde og ulike kroppstyper. Se derfor på vektinndelingen på bleiepakken som en indikasjon, og ikke som en fasit. Det kan også være lurt å se på alderen som står på bleiepakken, siden barn i ulike aldre har litt ulikt tissemønster. De minste babyene tisser lite og ofte, og de eldre tisser større mengder sjeldnere. Derfor er også bleiens absorberingsevne tilpasset etter størrelse og tissemønster: En større størrelse suger opp mer væske. Man kan derfor måtte prøve seg frem med å gå både opp og ned i bleiestørrelse. En bleie som sitter godt og er tilpasset barnets kropp og behov, lekker ikke.
Siden barnerumper ikke liker varme og fuktighet – spesielt ikke samtidig – er det viktig å velge en bleie som puster og holder huden tørr. Men bleien må også være så myk at den er behagelig for babyen å ha på seg, og fleksibel nok til å tilpasse seg alle bevegelser – enten det er et spedbarn som spreller i vogna eller et større barn som krabber rundt hjemme. En god bleie skal altså ha god oppsugingsevne, være myk og pustende samt være fleksibel nok rundt midjen, lårene og ryggen til at babyen har bevegelsesfrihet. Velger du bleier fra Libero, kan du være trygg på at du alltid får god passform og lekkasjesikkerhet.
Det tryggeste stedet å skifte bleie på er egentlig på gulvet, men i lengden blir jo det litt slitsomt for oss foreldre. Derfor er det godt å ha et stellebord som gir den som skifter bleien, en bedre arbeidsstilling. Husk at du aldri må la barnet ligge på stellebordet uten tilsyn. Barns utvikling går raskt, og plutselig gjør den lille luringen nye bevegelser som du ikke var forberedt på. Sørg for å ha alt du trenger, innen rekkevidde –og hvis du må snu deg etter noe, holder du en hånd på barnet. Da tar du ingen unødige sjanser, og barnet føler seg også trygt.
Våre produkter inneholder naturlige, pleiende og gjenfuktende ingredienser. Disse Libero-produktene er gode å ha til bleieskift: