Ta vare på huden på den beste måten

Babyers hud er sensitiv og trenger ekstra omtanke. Det er for eksempel viktig å beskytte huden mot ting som ikke er bra for den, og å velge skånsomme produkter som passer for sensitiv babyhud. I denne delen går vi gjennom hva du bør tenke på, og kommer med smarte tips for å gi babyen ekstra godt stell.

Tørr eller irritert hud

Hvorfor får barn lettere tørr hud?

Det er veldig vanlig at barn har tørr hud. Det kan skyldes arv eller ytre faktorer som sol, vind, kulde, vann og tørr luft.
Siden babyens hud er tynnere, mister den også fuktighet raskere, noe som kan medføre tørr hud. Hvis huden blir tørr, dannes det lett små sprekker der bakterier kan trenge gjennom, og risikoen for eksem eller infeksjoner øker. Derfor er det viktig å smøre huden og tilføre den fuktighet regelmessig – med produkter som er tilpasset små babyer. Velg milde og uparfymerte produkter, og vær nøye med hva slags vaskemiddel du bruker. En tommelfingerregel er at hvis huden er myk og ser fin ut, står det vanligvis bra til.

Babypleie med nøye utvalgte ingredienser

De første årene trenger babyen ekstra mye omtanke. Da er det viktig at du føler deg trygg på at du har riktig babypleie, enten du skal gi koselig massasje eller kjapt skifte bleie. Derfor er vår babypleie utviklet med nøye utvalgte ingredienser. I vår babyolje og krem bruker vi blant annet olje laget av havre som dyrkes her i Norden. Havre er kjent for sine gjenfuktende, roende og beskyttende egenskaper, og passer derfor spesielt godt for tørr eller sensitiv hud. Alle våre hudpleieprodukter for babyer er dessuten uparfymerte, svanemerket, dermatologisk testet og anbefalt av Asthma Allergy Nordic. Det er babypleie du kan stole på, og som gir deg og babyen en myk start på livet.

Hudvard 02

Smarte hudpleietips

Pass på alle hudfolder

Små barn har mer hud enn voksne i forhold til kroppsvekten. Det gjør også at de har flere hudfolder. I disse foldene kan huden iblant bli rød og sår. Rengjør alltid grundig i foldene, gjerne med babyolje. Husk også å tørke forsiktig i alle folder, slik at du får bort all fuktighet.

La huden få luft innimellom

Hvis huden er irritert, kan du la barnet ligge nakent på et mykt håndkle eller teppe, slik at huden får lufttørke og hente seg inn igjen. Sørg for at det er godt og varmt i rommet, og at barnet ligger trygt.

Hudvard 03

Skurv

Skurv –eller melkeskurv, som det også kalles –kan dannes i hodebunnen og iblant også rundt øynene. Skurv ligner på flass, men er litt fetere og gulere. Det er uklart hvorfor skurv oppstår, men det forsvinner med tiden. Du kan lettere fjerne skurven ved å smøre inn hodebunnen med babyolje og deretter gre skurven forsiktig ut. Hvis håret blir veldig seigt, kan du vaske det med mild babysjampo. Vær forsiktig når du masserer oljen inn i hodebunnen over fontanellene.

Hender

Barnets hender undersøker det meste og må derfor vaskes ofte. Ved å gjøre det til en vane å alltid vaske hendene når barnet kommer hjem fra barnehagen, kan dere unngå og forebygge mange infeksjoner. Husk å tørke hendene godt etterpå –bakterier trives der det er fuktig.Håndhygiene er like viktig for de aller minste som for litt eldre barn.

Hudvard 04

Prøv å vaske med babyolje

Prøv å vaske med babyolje i stedet for såpe innimellom. Det er en veldig skånsom måte å vaske en liten baby på, siden oljen både rengjør og bidrar til å bevare hudens fuktighet.

Pass på kinnene

Røde og tørre kinn er veldig vanlig hos barn –særlig om vinteren, når det er tørt og kaldt ute. Det strammer, stikker, klør og kan gjøre ganske vondt. Tørr hud blir også mer sensitiv og ømfintlig. Når du vasker barnet i ansiktet, må du ikke gni. Klapp heller ansiktet forsiktig rent. Smør den tørre huden ofte med fet krem, gjerne om kvelden eller en stund før dere skal gå ut, slik at kremen rekker å trekke ordentlig inn i huden.

Hudvard 05

Barn og sol

Aldri i solen uten beskyttelse!

Barns hud er mer sensitiv enn voksnes og derfor mer utsatt i solen. Små barn må ikke være ute i solen uten beskyttelse. Det beste er å beskytte med myke bomullsklær. Spedbarn bør helst ikke utsettes for direkte sollys i det hele tatt. Når barnet har fylt seks måneder, er det greit å begynne å bruke solfaktor som er spesielt beregnet på barn, men husk at det aller beste er å holde seg i skyggen.

Hvis barnet blir solbrent

Hvis huden er blitt rød og øm, bør man unngå solen helt i noen dager, slik at huden får tid til å leges. Det gjelder også ved soleksem, som vanligvis består av små prikker eller blemmer som klør. Hvis huden svir, kan iblant kjølende balsam eller en fuktighetsgivende hudlotion hjelpe, men før du smører den på, bør du sjekke at den er tilpasset barnets alder. Svie og kløende soleksem kan også lindres med en reseptfri hydrokortisonkrem, men spør først på helsestasjonen etter gode råd om hva du bør gjøre hvis barnet blir solbrent.

Er du en ekspert på babyhud?

Ta vår quiz og se hva du kan om babyhud. Klarer du alle spørsmålene belønnes du med 100 poeng som du kan bruke fritt i Liberoklubbens poengshop.

Husk D-dråpene!

Huden danner livsviktig D-vitamin ved hjelp av sollys. D-vitamin er viktig for utviklingen av skjelettet. D-vitaminmangel kan påvirke helsen negativt. Her i Norden er det bare i sommermånedene at solen er sterk nok, og dessuten bør små barn unngå sol. Derfor anbefales det alltid å gi barn D-dråper for å garantere at de får i seg nok av vitaminet.

Husk å smøre ordentlig

Våre produkter inneholder naturlige, pleiende og gjenfuktende ingredienser. Disse babypleieproduktene fra Libero er gode å ha hjemme: