Huden er helt fantastisk og så sensitiv

Det er mye å lære om barns hud, og gjennom hele hudskolen vil du få god veiledning i ulike temaer. I denne delen forklarer vi hvordan huden fungerer, og hvorfor barns hud er så sensitiv.

Barn har tynnere hud

Barn har tynnere hud enn voksne, og det gjør den også mer sensitiv for alle typer ytre påvirkning. Huden til små babyer trenger altså litt ekstra omtanke. For eksempel bør du bruke mildere produkter, og det er ekstra viktig å beskytte huden mot sol, fuktighet og sterk kulde.

Hudfakta 01

Store forskjeller på din og babyens hud

Siden babyer har mer ømfintlig hud enn voksne, er det viktig å velge uparfymerte og milde produkter som er tilpasset sensitiv hud. Velger du produkter fra Libero, kan du være trygg på at all vår babypleie er utviklet med nøye utvalgte ingredienser som beskytter og pleier sensitiv babyhud. Husk også at babyhud er langt mer sensitiv for sol og UV-stråling enn voksen hud. Den reagerer også lettere på varme og fuktighet, noe som kan føre til varmeutslett eller irritert stump.

Er du en ekspert på babyhud?

Ta vår quiz og se hva du kan om babyhud. Klarer du alle spørsmålene belønnes du med 100 poeng som du kan bruke fritt i Liberoklubbens poengshop.

Huden er barnets største organ

Huden er ikke bare et skall. Den er også et organ – faktisk kroppens største. Huden hjelper blant annet barnet med å regulere kroppstemperaturen. Den er en viktig del av kroppens immunforsvar ved at den fungerer som et beskyttende lag som hindrer virus og bakterier i å komme inn i kroppen. Huden er dessuten et sanseorgan.

Hudfakta 02

Hudens funksjoner

Huden består av tre lag som alle har ulike oppgaver. Babyhud har like mange lag som voksen hud, men lagene er tynnere – og derfor mer sensitive for ytre påvirkning.
1. Overhuden – beskyttelse mellom indre og ytre miljø
2. Lærhuden –blodkar, nervetråder og sansing
3. Underhuden –fettvev og energireserve

Overhudens ytterste lag kalles hudbarrieren eller hornlaget, og det består av døde hudceller og fett. Overhuden er som en fleksibel mur –der hudcellene er mursteinene og fettlaget er fugemassen som binder alt sammen og gjør det tett og elastisk. Pigmentene som beskytter mot ultrafiolett stråling fra solen, befinner seg i overhuden. Hvis fettlaget blir skadet eller tynnere, sier vi at huden er tørr. Tørrhud er mer følsom, for eksempel overfor infeksjoner – og derfor er det viktig å smøre inn babyens hud, slik at den ikke blir tørr og får sprekker.

I lærhuden finner vi sanseceller, blodkar, lymfeknuter, hårsekker, talgkjertler og svettekjertler. Den består av bindevev som er veldig sterkt og elastisk. Blodsirkulasjonen i lærhuden er viktig for at vi skal holde temperaturen.

Underhuden består av et mer porøst bindevev og fett. Underhuden varierer fra å være 2–10 mm tykk hos en mager person til 10 cm hos en tykk person. Fettet er varmeisolerende og støtdempende. Det fungerer også som en energi-og væskereserve.

Hudfakta 03