essity7139-final_desktop

Leke sammen og leke alene

Enkelte barn kan forsvinne inn i lekens verden helt uten hjelp. Andre strever mer med å finne roen og komme i gang med noe gøy på egen hånd. Uansett hvilken kategori barnet ditt tilhører, kan du regne med at det er én lekekamerat som er bedre enn alle andre: du, så klart!

Selvsagt kan det også for en voksen være gøy å bygge et sandslott – eller to. Å pusle med Duplo, bamser, sølekaker og lekebiler. I alle fall en stund. For du som forelder blir nok fortere lei enn barnet. Og det er ikke så rart – dere har jo ulike interesser. Hvis du vet at du kommer til å bli rastløs, kan du si til deg selv at du skal ha en pause for å leke i ti eller tjue minutter, og prøve å være helt til stede så lenge den varer – se barnet i øynene, slå av mobilen, og ha fullt fokus på leken. Dessuten er det selvsagt enklere å være en god lekekamerat hvis du gjør noe du selv synes er morsomt. Kanskje kan du styre unna de lekene du som forelder er minst begeistret for, og i stedet foreslå noe du liker? Du er ikke egoistisk selv om du ikke alltid har lyst til å leke med barnet ditt. Det er faktisk helt naturlig og ikke rart i det hele tatt. Voksne liker som oftest voksenaktiviteter, og barn liker å leke. I hverdagen blir det derfor ofte konflikt mellom de ulike interessene.

Voksnes rolle i barns lek

Hvis barnet gjerne vil leke sammen med noen, holder det faktisk ofte at du hjelper barnet i gang med leken, og deretter lar ham eller henne leke videre alene mens du gjør noe annet. Iblant kan det være vanskelig for et lite barn å finne på noe å gjøre. Da kan du som forelder hjelpe ved å komme med ulike forslag og finne frem leker eller andre ting barnet kan bruke.

Dere kan også prøve å «leke» ved siden av hverandre. Det vil si at barnet leker med sitt, mens du gjør det du vil eller må. Ofte fungerer det å gjøre helt ulike ting, så lenge dere er i nærheten av hverandre. Barn setter pris på samspill med voksne og på å kunne småprate med forelderen sin mens de leker. Derfor kan det være smart å gjøre noe som ikke krever veldig mye konsentrasjon, når dere leker ved siden av hverandre. Hvis barnet merker at han eller hun raskt kan få din oppmerksomhet hvis det trengs, blir det lettere å slappe av og gi seg hen til leken.

La barnet delta i hverdagssysler

Vi tenker ikke alltid over det, men små barn liker ofte godt å hjelpe til med husarbeid, og det går an å ha det gøy når man gjør noe nyttig sammen. Du bør nok ha litt is i magen og ta høyde for at ikke alt blir perfekt. Kanskje velter melkekartongen når dere skal lage pannekakerøre, og kanskje havner det litt vaskemiddel på gulvet når dere skal gjøre rent. Det blir selvsagt ikke like effektivt som når du gjør alt alene, men bonusen er et fornøyd barn og en hyggelig stund sammen. Hvis vi lar barn være med på husarbeid helt fra de er små, blir det dessuten naturlig for dem å hjelpe til. Ofte synes de det er like morsomt å hjelpe foreldrene som å leke.

La barnet derfor få prøve ulike typer husarbeid. Det er få ting som føles så bra for en liten tass som å få ansvaret for å bære en vannkanne fra kranen til blomstene – og faktisk klare det. Eller å få sortere svarte og hvite sokker i hver sin haug og deretter føle seg stolt og flink. Slike følelser stimulerer både selvtilliten og selvfølelsen. Mens dere arbeider, kan dere tulle og tøyse og finne på små historier eller bare la fantasien flyte fritt. Både barn og forelder får energi og en følelse av samhørighet hvis dere for eksempel rydder i stua mens dere synger en lystig sang.

Hvorfor vil barnet mitt aldri leke alene?

Også på dette området er barn ulike. Noen synes det er kjempevanskelig å leke alene. Sammenlignet med litt mer selvgående barn kan de oppleves som uselvstendige og klengete. Dette kan ha mange ulike årsaker – alt fra barnets personlighet til trøtthet eller perioder med ekstra behov for foreldrekontakt kan spille inn. De fleste barn finner med tiden interesser som opptar dem. Det kan være en trøst når det føles som om barnet ikke gjør annet enn å mase om å leke. Jo eldre barnet blir, jo større behov for egentid får også barnet. Det kan virke fjernt akkurat nå, men plutselig er det du som maser på barnet om at dere skal gjøre noe sammen! Prøv å ikke bekymre deg over at barnet er lite selvstendig. Fokuser i stedet på å lytte til og oppfylle barnets behov, samtidig som du øver ham eller henne opp i å leke alene. For enkelte kan to minutters alenelek være et fremskritt. Prøv å glede deg over det fremfor å sammenligne med andre. Vi lover at også ditt barn en vakker dag vil ha lyst til å gjøre ting alene!

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel