190913_libero_ug4_024_desktop

Kom ut og lek!

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Ordene du helst ikke ville høre da du var barn, har du kanskje gjort til dine egne? Og i så fall med god grunn: Lek og moro i frisk luft er ofte den beste medisinen mot dårlig humør hos både store og små. Men det finnes også andre gode grunner til å la barna leke ute.

Vi har alltid fått høre at frisk luft er sunt, og forskning viser at det er færre infeksjoner hos både barn og ansatte i barnehager som har mye aktiviteter utendørs. Å være ute i naturen gjør også at barna får bedre balanse og motorikk. Forskning viser at lek og bevegelse ute, i grønne miljøer, gjør både grov- og finmotorikken bedre. Å bevege seg på noe annet enn flate gulv er ganske enkelt utviklende. Så får vi heller tåle at barna iblant snubler i steiner og greiner. Det hører med. Fordelen ved utelek er at aktivitetene er åpne og fleksible. Det gir barna muligheten til å trene opp evnen til å se hva de fysiske omgivelsene kan tilby: Kan de for eksempel klatre, skli eller krabbe? Det som er viktig, er å holde barna unna skrenter og større vanndammer – eller holde dem i hånden.

Det finnes også studier som viser at lek i naturen gir økt kreativitet og konsentrasjonsevne. Hos voksne har man sett at naturen har en avstressende effekt. Man tror det samme gjelder for små barn, som ofte har massevis av energi i kroppen. I tillegg har vi alle godt av litt dagslys, blant annet for at kroppen vår skal kunne produsere D-vitamin i huden, og for å regulere døgnrytmen, slik at vi blir opplagte om dagen og trøtte om kvelden. Det er altså mange gode grunner til å planlegge piknik, aking eller noe annet gøy ute i det fri!

Hverdagsmosjon og utelek

Aktivitet og hverdagsmosjon får mange barn i dag dessverre for lite av. Det er fort gjort å bli sittende for mye inne foran skjermer – spesielt i helger, på kveldstid og når det er kaldt og surt ute. Og selvsagt er det koselig å ligge på sofaen, men barns kropper er laget for å røre på seg. Derfor blir barn fort frustrerte hvis de får for lite mulighet til å bruke kroppen og være i aktivitet. Å være ute og leke betyr mye for aktivitetsnivået: Når barna er ute, leker og beveger de seg mye mer enn hvis de leker inne – noe som er gunstig. Å løpe, klatre, sparke ball, bøye seg hit og dit, rulle seg rundt på bakken – alt er bra for kropp og sjel! Ute stimuleres sansene våre, og all plassen og den store frihetsfølelsen inspirerer ofte barn til lek.

Uteleker for barn

Vanligvis holder det faktisk å komme seg ut for at barna skal få fart på beina og lyst til å oppdage verden. De fleste barn har et medfødt behov for spenning, og å oppdage en skog – eller se hvordan verden ser ut fra toppen av en stor stein – kan være utrolig spennende. Iblant kan det ta litt tid før inspirasjonen kommer, men vær tålmodig og se om ikke fantasien vekkes til live etter hvert. Kaldt og vått vær kan innebære at barnet trenger et lite puff for å komme i gang med leken, og da kan disse tipsene hjelpe:

  • La barnet hjelpe til i hagen eller på gården. Han eller hun vil sannsynligvis synes det er kjempegøy å plukke blomster, løv eller frukt.
     
  • Gå ut og samle "skatter" i naturen. Ta med gåvognen eller dukkevognen ut, så blir det ekstra gøy. Her er det en skattejakt dere kan bruke.
     
  • Dikt opp en morsom fantasiverden: Lurer det en dinosaur bak neste stein? Eller bor det en rampete heks under treroten? Kanskje må noen redde de små nissene… Små utfordringer i fantasiverdenen kan gi masse inspirasjon.
     
  • Lag kaker i sanden med morsomme former. Eller bygg en hel verden av sand til de små plastfigurene! Ta ut noen kjøkkenredskaper, slik at barnet kan «lage mat» av sand, jord og kongler.
     
  • Ta på gummistøvler og regntøy, og la barnet hoppe i sølepytter når det er vått ute. Utendørs vannlek og vann i alle former er gøy og spennende!
     
  • Let etter småkryp, og se hva de finner på. «Se, men ikke røre» er det beste i denne alderen, siden finmotorikken ikke er helt tilpasset små insekter. Lær barnet å være forsiktig med små dyr – det skaper respekt for naturen og livet.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel