close

Sex etter fødselen – kvinnens kropp

Noen holder romantikken i live og kommer raskt i gang igjen med sexlivet, men for mange par tar det tid. Hvorfor kan det ta så lang tid før sexlysten kommer tilbake etter et svangerskap? Det kan ha både følelsesmessige og fysiske årsaker. Her tar vi for oss det som skjer i kvinnekroppen, og som kan ha sammenheng med seksualitet og sexliv etter fødselen.

Den lille bylten ligger i armene, og en ny tidsregning begynner. Nå starter et helt nytt eventyr med glede, utfordringer, nærhet og kjærlighet. Men den gravide kroppen har også gjennomgått mye og trenger tid til å leges og komme i likevekt.
Les også om Sex og lyst etter svangerskapet

Å bære frem og føde et barn er en stor kraftanstrengelse

Under hele svangerskapet er kvinnens kropp nødvendig for og opptatt med å bære frem og deretter føde barnet. Etter en fødsel har kroppen behov for å leges, og det er ekstra viktig at kvinnen tar vare på seg selv. Hun er hoven i underlivet, har etterrier fordi livmoren trekker seg sammen, og har ømme bryster. Å føde barn krever sin kvinne og er en kraftanstrengelse.
Les her om hvordan kroppen leges etter fødselen.

Hormonene påvirker lysten til å elske

De første månedene etter fødselen er kvinnens kropp full av hormoner som påvirker sexlysten. Det første døgnet frigjør kroppen endorfiner, kroppens eget morfin. Dessuten merker hun fortsatt effekten av hormonet oksytocin, som ble produsert under fødselen. Snart reduseres nivået av disse hormonene, og kroppen omstiller seg til å begynne å produsere melk, slik at hun kan amme. Det er en stor fysisk omstilling, og i denne perioden kan kvinnen være svært følsom og trenge støtte. Og da er det ikke gitt at hun har lyst på sex.

Gjenoppta sexlivet?

Etter cirka et halvt år er hormonnivåene igjen normale, og da kan alt bli som før. Nesten. Det er jo et nytt, lite familiemedlem i huset, og han eller hun har ofte stor påvirkning på søvn og tid. Les mer om den viktige tilknytningen til barnet.

Kvinnens kropp har også forandret seg under svangerskapet og fødselen. Noen føler seg usikre både på seg selv og på partnerens forventninger.
Råd og tips for samlivet etter svangerskapet.

Renselse, lekkasje og kondom

Renselse kalles den blødningen som kommer fra livmoren, der morkaken har vært festet. Der er det et sår som blør og væsker. Renselsen kan vare alt fra noen få uker til åtte uker etter fødselen. Hvis begge har lyst, kan dere gjerne ha sex før såret er leget, men bruk kondom for å redusere risikoen for infeksjon.

Det kan gjøre vondt å ha sex

Mange kvinner er blitt sydd i underlivet på grunn av én eller flere rifter. Arrvevet kan i enkelte tilfeller bli så hardt og ømfintlig at det i begynnelsen kan være smertefullt – og iblant umulig – å gjennomføre et samleie. Når kvinnen er blitt sydd med tråd som skal absorberes av seg selv, kan knutene iblant bli liggende og irritere i en periode. De forsvinner imidlertid etter hvert. Be jordmoren eller legen du gikk til, om å undersøke deg hvis det ikke føles riktig.
Den nybakte mammaen kan også selv bidra til legingen ved å gjøre knipeøvelser og massere området med uparfymert babyolje.

I begynnelsen kan det være vanskelig å slappe av når man skal ha samleie igjen. Det kan være en grunn til at det gjør vondt. Gi det tid. Hvis man er redd for å vekke barnet, kan det også bidra til at man spenner seg. Hvis kvinnen gjør veldig mye knipeøvelser, kan det iblant bli vanskelig å slappe av. Passe mye er best.

Slimhinnene kan bli tørre under ammingen – bruk glidemiddel

Det er vanlig at kvinner som ammer, får litt tørre og ømfintlige slimhinner i skjeden. Det skyldes hormonpåvirkning, og skjeden blir som vanlig igjen når du slutter å amme. Det hjelper som oftest å bruke glidemiddel. Og hvis det ikke er nok, kan du be jordmor eller lege om råd. På apoteket får du kjøpt reseptfri østrogenkrem eller vagitorier som kan være til hjelp i ammeperioden.

Amming og prevensjon

Hvis ikke kvinnen ammer, kan mensen komme tilbake allerede etter fire til seks uker. Hvis hun ammer, kan også mensen komme tilbake på den tiden, eller hun kan ha uregelmessig eller ingen menstruasjon i ammeperioden. Dette varierer veldig og er helt individuelt.

Det er viktig å huske at det er en mulighet for at du fort kan bli gravid igjen. Eggløsningen skjer før menstruasjonen, så det er ikke så lett å vite når man er fruktbar igjen. Kondom i begynnelsen anbefales, både for å unngå graviditet og for å beskytte mot infeksjoner.

Amming hindrer ikke alltid graviditet, men kan i enkelte tilfeller være en nesten sikker prevensjonsmetode. Den kalles Lactation Amenorrhea Method, LAM.

LAM-metoden fungerer med 98 prosents sikkerhet hvis

  • du fullammer med maks. fire timers mellomrom om dagen og maks. seks timers mellomrom om natten
  • barnet er under seks måneder og du ikke har fått tilbake mensen

Snakk med jordmoren for å få mer informasjon og svar på eventuelle spørsmål.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...