close

Baby og søvn: 3–6 måneder

Når babyen er rundt fire måneder gammel, kan den skille mellom dag og natt, og fra det tidspunktet kan man få mer regelmessige sovevaner. Nå er det på tide med leggerutiner og en bamse!

Et tre måneder gammelt spedbarn sover 13–15 timer i døgnet. På denne tiden skjer det imidlertid noe som kan medføre en stor endring i livet deres: Babyen begynner å kunne skille mellom dag og natt. Herlig!

Sammenheng mellom søvn og mat

De første månedene sovner babyen ofte mens den ammes eller mates med flaske. Etter hvert som babyen blir eldre, sovner den ikke like lett. Det kan du dra nytte av: Prøv å forsiktig venne babyen til at du legger den når den har lekt og spist om dagen. Legging behøver ikke alltid skje i forbindelse med mat. Slik gjør du: Legg babyen i sengen. Prøv å snakke med lav stemme eller bysse og vugge babyen forsiktig. Vær hele tiden i nærheten, slik at babyen føler seg trygg før den sovner.

Protester mot å sove

Mange babyer protesterer når de skal legge seg, og det tar vanligvis en stund – mellom 10 og 30 minutter – før de sovner. Trøst babyen hvis den gråter, og vær hele tiden rolig og støttende.

Barn elsker kveldsrutiner

Det er et godt prinsipp at barnet skal sovne av seg selv – og at du ikke skal få det til å sovne. Det kan være til hjelp å innføre noen leggerutiner. Prøv å fortelle barnet at det snart er leggetid. Barn elsker rutiner – for eksempel å avslutte dagen med et bad, ta på seg pysjamas og lese en bok eller høre på en sang før man sier god natt.

Sutteklut eller bamse

Når babyen er rundt fire måneder gammel, kan den bli knyttet til en bamse eller en sutteklut. Den fungerer som en midlertidig erstatning for foreldrene. Selv om du ikke er i rommet, føler babyen seg trygg, siden bamsen eller suttekluten er der.

Mer om søvn

Når barnet er i balanse og sover godt, er det gunstig for alle.
Her finner du flere tips og råd.

Korte filmer:
Om å legge barnet
Å trøste barnet

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...