For alle små med sykdom

Hvordan er det å leve med en sykdom? Vi hos Libero vil skape forståelse for hva det kan innebære å være syk og liten.

Ved å synliggjøre barn med sykdommer håper vi det blir lettere å se barnet bak medisinen, arret eller insulinpumpen på magen. Å skape forståelse for hva det innebærer å være syk, men også lære hvordan vi bør møte barn med sykdom.

Marius
Allerede under svangerskapet merket legene at Marius var mindre enn han burde ha vært – og at det var noe feil med hjertet hans. Det viste seg at det hadde flyttet seg til feil side av kroppen, og at det var to store hull mellom hjertekamrene. Men Marius er ikke typen som gir opp så lett. Noen ganger blir han sliten, men det finner han seg ikke i. På den måten kan han være sta. Det er en god egenskap hvis man er født med hjertefeil – selv om det iblant kan bli litt slitsomt i hverdagen, sier Malena, moren til Marius, og ler litt.
LES ARTIKKEL plus icon
Sam
Sam er en veldig omsorgsfull person som er opptatt av at ingen skal føle seg utenfor, og at alle må få være med. Og så kan han være litt veslevoksen. Det kan skyldes at han har vært så mye sammen med voksne på sykehuset det siste året. Men det synes han er greit. Trass i operasjoner og cellegift liker han seg faktisk på sykehuset. For der er det jo også mye gøy å finne på.
LES ARTIKKEL plus icon
hedda
Hedda har ennå ikke fylt to år, men når hun mister pumpen sin, løfter hun den opp og sier «å nei!». For hun vet at det ikke er bra når den ikke sitter på plass. Hun får også stikk i fingeren ganske ofte, og hun må vente på maten sin mens andre får begynne å spise. Kanskje forstår hun at hun er annerledes enn andre. Men samtidig er hun en helt vanlig toåring. Hun liker å klatre på stoler, løpe rundt i barnehagen og leke med sine tre søsken.
LES ARTIKKEL plus icon
elwin
Man skulle kanskje tro at en så alvorlig sykdom som astma ville hindre Elwin i å være en aktiv gutt. Men nei. Han løper rundt, hoster og holder på. Iblant må Elwins foreldre minne ham på å ta en pause. For han har ikke helt forstått dette med at fysisk anstrengelse påvirker pusten hans. Setter han seg ned og hviler litt, blir det jo faktisk bedre.
LES ARTIKKEL plus icon
Article image
Hvordan støtte en familie som lever med sykdom
Iblant skjer det som ikke skal skje: et barn blir sykt. De som havner i en så vanskelig situasjon, setter ofte stor pris på støtte fra omgivelsene. Men hva er den beste måten å støtte dem på? Det kan være vanskelig å vite hva man som pårørende eller venn bør si og gjøre hvis et barn får en alvorlig sykdom eller andre helseproblemer.
Les artikkel her
Article image
Når livet tar en annen vending – tips til å håndtere sorg, bekymring og usikkerhet
Som forelder er man hele tiden bekymret for at noe skal skje med ens eget barn. Dessverre opplever en del foreldre nettopp det Her får du tips til hva du bør gjøre hvis du befinner deg i en slik situasjon.
Les artikkel her
forum

Hvordan snakker man om barn og sykdom?

Iblant skjer det som ikke skal skje: Et barn får en alvorlig sykdom. Hvordan kan man håndtere det vanskelige? Hva bør man gjøre når hverdagen blir snudd på hodet? Og hvordan kan man som pårørende støtte en familie som rammes?
Til Foreldrepraten

Se vår film!

Spill film