libero_tomorrow_project_14_Desktop

Nikotin, røyking og baby

De aller fleste vet at røyking er skadelig. Men hva gjør man når andre nekter å innse at de ikke bør røyke i nærheten av babyen? Hva sier man til noen som tenner en sigarett når de er på besøk? Kan man nekte en å holde babyen? Og hva med røyking utendørs?

Røyking er fortsatt et følsomt tema, selv om man vet at det er farlig på mange måter. Et spedbarn som utsettes for passiv røyking, har større risiko for blant annet krybbedød, astma og luftveissykdommer. Og det er ikke bare selve røyken som er skadelig, men også nikotinet – som setter seg på hender, i klær, i hår … Tobakk skal man med andre ord holde langt borte fra babyer og barn. Men det er iblant lettere sagt enn gjort.

Det er ikke bare tobakksrøyken som er skadelig

De fleste skjønner at passiv røyking i nærheten av et lite barn ikke er bra. Men også nikotinet fra tobakksrøyken – som setter seg i møbler, på klær og på andre tekstiler – fortsetter å danne kreftfremkallende stoffer lenge etter at noen har røykt i et rom. Rester av røyk kan avgi skadelige kjemikalier i flere måneder. Kjemikaliene blir dessuten værende lenge i luften vi puster inn. Derfor hjelper det dessverre ikke å åpne et vindu eller sette på kjøkkenviften. Å «bare» røyke ute når barnet ikke er med, er heller ingen garanti for at barnet ikke tar skade. Farlige stoffer setter seg i blant annet hår og klær. Husk også at nikotin går over i morsmelken hos den som ammer, uansett om man bruker nikotinplaster, snus eller sigaretter. Nikotin går over i melken og nikotin konsentrasjonen i melken blir faktisk høyere enn i morens blod. Dersom du snuser utsettes barnet for enda større doser nikotin enn ved røyking, men barnet vil slippe unna en del andre giftstoffer som følger med røyking. Samtidig er jo nikotin et avhengighetsskapende stoff, og det kan være utrolig vanskelig å slutte å røyke. Hvis du har prøvd og prøvd uten å klare det, kan det være greit å vite at nikotinplaster er den minst skadelige måten å dempe suget på. Og husk, siden morsmelk har så mange viktige helseeffekter, er det bedre at du fortsetter å amme fremfor å gå over til morsmelkerstatning.

Hva gjør jeg hvis andre røyker i nærheten av barnet?

Det aller viktigste er selvsagt at foreldrene og andre som bor sammen med barnet, ikke røyker. Det er jo de som tilbringer mest tid med barnet. Hvis du har en partner som ikke kan – eller vil – forstå at det er farlig, kan det være lurt å be helsestasjonen om hjelp. De har ofte gode løsninger å foreslå. I tillegg er det smart å lage regler og informere familie og venner om hva som gjelder hos dere. Forklar svigermor, bestefar eller hvem det nå er, at nikotinet setter seg i klærne deres og på hendene deres – selv om de røyker ute. Klarer de ikke å la være å røyke, må dere bli enige om en regel som føles bra for deg som forelder. Det kan for eksempel være at hvis de vil kose og leke med babyen, må de vaske seg og skifte klær først.

Jo tydeligere regler dere har for tobakk i hjemmet og i nærheten av babyen, jo enklere pleier det å bli for andre å forstå og akseptere dem. De som kommer på besøk, vil jo også babyens beste! Husk dessuten at røyk fra vannpipe er like skadelig som annen tobakksrøyk. Når det gjelder e-sigaretter, har vi mindre kunnskap å basere oss på. Men studier viser at damp fra e-sigaretter påvirker cellene i luftveiene negativt.

Fakta om røyking og nikotin i nærheten av babyer

Vi vet at det kan være vanskelig å diskutere nettopp røyking med de nærmeste. Å røyke er for mange en del av personligheten, en vane og ofte noe man har gjort i mange år. Derfor kan det hende folk tar det ille opp hvis du sier at de ikke får kose med babyen fordi de røyker. Da må du stole på magefølelsen din og huske at det er du som skal sette grensene. Hvis du trenger fakta til å underbygge argumentene dine om at røyking og nikotin er skadelig for babyen, har vi satt opp en hel liste til deg nedenfor.

  • Risikoen for krybbedød er to til tre ganger større hvis de som sover med barnet, bruker en eller annen form for nikotin. Det ser nemlig ut til at det er nikotinet som er mest skadelig, noe som betyr at man også bør unngå snus og nikotinplaster. Man har også sett at snus og røyking under svangerskapet øker risikoen for krybbedød.
  • Passiv røyking er skadelig for alle, men barn er ekstra følsomme for tobakksrøyk. Det skyldes at immunforsvaret deres ikke er ferdig utviklet, og at de har trangere luftveier.
  • Risikoen for å få astma og allergi er betydelig høyere hvis man bor i et hjem der noen røyker.
  • Barn av foreldre som røyker, får oftere luftveisinfeksjoner.
  • Barn som utsettes for tobakksrøyk, rammes oftere av gjentatte ørebetennelser og blir dessuten mer mottakelige for øre- og halsinfeksjoner.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel