190910_libero_ug4_633_desktop

Babytenner og tannfrembrudd

Hva kan være tegn på tannfrembrudd, og når pleier babyer å få sine første tenner? Her finner du alt om barns tenner – blant annet når de kommer, og hvorfor det er så viktig å pusse små melketenner.

Barns første tenner er de vi kaller for melketenner. Når de begynner å stikke opp, minner de litt om små riskorn. Men har du tenkt over at de er mye hvitere enn de permanente tennene vi får senere? De skyldes at de har tynnere emalje enn «voksentenner». Hvorfor de kalles melketenner, er det flere teorier om. Er det for eksempel fordi de har samme farge som melk, eller fordi ordet har sammenheng med barnets første mat?

Når pleier babyer å få sine første tenner?

Mange babyer får sine første tenner når de er rundt seks måneder gamle, men dette kan variere. Noen fødes nemlig med tenner, mens andre rekker å fylle ett år før de får sine første. Ved tre års alder har de fleste barn fått alle melketennene sine, og på denne tiden får de som regel også sin første innkalling til tannlegen.

Tegn på tannfrembrudd

Små barn reagerer ulikt på å få tenner. Noen legger knapt merke til det, mens andre kan oppleve det som plagsomt. Her er noen typiske tegn på at det er tenner på gang:

  • Barnet putter ofte hånden i munnen.
  • Barnet sikler.
  • Barnet er sutrete og urolig.
  • Barnet sover og spiser ikke så godt som hen pleier. Det er nemlig vanlig i forbindelse med tannfrembrudd.
  • Barnet kan ha litt økt kroppstemperatur, men det bør ikke forårsake feber (over 38 grader), så sannsynligvis skyldes det noe annet. Feber som opptrer uten klar sammenheng med for eksempel forkjølelse, bør derfor alltid kontrolleres av den det gjelder.

I hvilken rekkefølge dukker melketennene opp?

De to fortennene i underkjeven pleier å dukke opp først. Like etter kommer vanligvis de to fortennene i overkjeven. Etter noen år pleier barna å miste disse melketennene i omtrent samme rekkefølge. Når fortennene i over- og underkjeven er på plass, kommer det vanligvis to tenner på hver side av disse. Først i overkjeven, og så i underkjeven. Barn får til sammen 20 melketenner, inkludert jeksler, og disse skal de ha i flere år fremover.

For den som ammer en baby som får eller har fått tenner, kan det være en blandet fornøyelse hvis babyen biter i brystet. Kjenner du deg igjen? Vi har samlet noen tips til hva du kan gjøre med saken.

Slik kan du hjelpe barnet ved tannfrembrudd


Hvis barnet er urolig eller ser ut til å ha det vondt når tennene kommer, kan du prøve følgende:

  • Gi barnet en egen liten tannbørste å gnage på ved behov. En barnetannbørste er kjempefin å gni tannkjøttet med når det klør og barnet får tenner. Samtidig lærer barnet at en tannbørste skal være i munnen, og at tenner skal pusses.
  • Gi barnet en bitering å tygge på. Noen biteringer kan kjøles ned i kjøleskapet, og det pleier å føles godt at den er litt kald.

Når bør man begynne å pusse tenner hos barn?

Så snart den første tannen bryter gjennom, er det på tide å finne frem tannbørsten og begynne å pusse både morgen og kveld. Du lurer kanskje på hvorfor man må pusse tenner som barnet uansett kommer til å miste, men det er flere grunner til det. Delvis handler det selvsagt om å gjøre tannpuss til en rutine for barnet. Men vi må også huske på at melketennene skal vare i flere år, og at de på grunn av den tynnere emaljen er mer utsatt for karies. Hvis barnet får hull i en melketann, kan det dessuten påvirke den permanente tannen under, og det bør man absolutt unngå. Så husk å pusse både morgen og kveld, og bruk en fluortannkrem som er beregnet på små barn.

8 tips om pussing av barns tenner

Noen barn elsker å pusse tennene, men de aller fleste foreldre opplever nok – i alle fall i perioder – at denne aktiviteten havner langt nede på barnas liste over morsomme aktiviteter. Da kan man trenge litt inspirasjon for å få det til å fungere. Her er åtte tips til ting som kan hjelpe:

1. La barnet finne en behagelig stilling. Kanskje hen vil sitte på fanget ditt?

2. Bruk en myk tannbørste.

3. Velg en barnetannkrem med fluor. Bruk så mye tannkrem som får plass på barnets lillefingernegl. Unngå også å gi barnet vann etterpå, siden tannkremen gjør mer nytte hvis den får være igjen i munnen.

4. Når barnet blir litt eldre, må man bruke litt tid på tannpuss (omtrent to minutter), men for helt små barn er det bedre å prøve å pusse alle tennene raskt, slik at ikke barnet blir lei før du er ferdig.

5. La barnet få prøve å holde tannbørsten selv. Selv om hen i starten bare suger eller tygger på tannbørsten, er det lurt å venne seg til å ha børsten i munnen.

6. Det meste blir morsommere med en sang, så stem i med en tannpussesang.

7. Du kan også prøve å sette barnet foran et speil, slik at hen kan følge med på det som skjer.

8. Det går som regel greiere hvis barnet ikke er altfor trøtt eller i dårlig humør når dere skal pusse tennene.

Hvis barnet slår ut eller skader en tann

Hvis barnet slår ut tenner, bør du oppsøke tannlege – selv om det gjelder melketennene, som barnet uansett skal miste. Iblant kan nemlig en skade påvirke tennene under, og det merker man ikke før flere år senere. Ikke glem å kontakte forsikringsselskapet ved skader på tennene, siden skadene må være dokumentert hvis dere skal ha mulighet til å få erstatning senere. Husk at hvis en melketann blir slått helt ut, må du aldri prøve å sette den inn igjen, siden det kan skade den permanente tannen under. Kontakt i stedet en tannlege, slik at hen kan undersøke barnets munn og sjekke at den permanente tannen under ikke kom til skade da melketannen ble slått ut.

Når begynner barn å miste melketennene?

De fleste barn mister sin første melketann når de er mellom 5 og 7 år. Så fortsetter de å falle ut, og overgangen fra melketenner til permanente tenner pleier ofte å pågå helt frem til tenårene.

Del artikkel