Uvanlig farge

Konstig färg på bajset – en varningssignal?

Uvanlig farge på avføringen – et faresignal?

Babybæsj kan ha alle slags tenkelig farger uten at det er noen fare. Er den hvit eller lysegrå, kan det imidlertid være et tegn på at gallen – som gir avføringen farge – ikke når tarmen. Det kan igjen være symptom på problemer med lever eller galleveier. Kontakt helsestasjonen, og ta gjerne med en brukt bleie til neste time.

Svart bæsj

Svart eller veldig mørk avføring kan inneholde blod og tyde på problemer i tarmen. Kontakt helsestasjonen for å få hjelp. Barn som ammes, kan også få i seg blod dersom mammas brystvorter blør. Det er ikke farlig for barnet, men kan selvsagt være ubehagelig for både mor og barn. Hvis du skulle oppleve det, kan du kontakte helsestasjonen og be om hjelp.

Svart bebisbajs

Blod i bæsjen

En blodstripe i avføringen er vanlig og i de fleste tilfeller helt ufarlig. Som regel er det bare et tynt blodkar som har sprukket. Om du skulle finne blod i bleien flere dager på rad, skal du snakke med helsestasjonen.

Hvis barnet har blod i avføringen og i tillegg noen av plagene nedenfor, skal du ta med barnet til legesenter eller legevakt.

  • Tretthet/sløvhet – ingen ork til å leke eller bry seg om omgivelsene
  • Slim og blod i bleien, men ingen avføring
  • Vondt i magen
  • Diare
  • Feber
Blod i bajset

Jerntilskudd

For tidlig fødte barn og barn med lav fødselsvekt får noen ganger jerntilskudd. Det kan gjøre avføringen svart eller svært mørk. Det er helt normalt, men ta en prat med helsestasjonen om du blir urolig.

Järntillskott