Diare

Diarré hos bebisar

Diare hos babyer

Det er vanlig at babyer og små barn får diare. Men siden babybæsj i utgangspunktet er nokså løs og rennende, særlig hos de aller minste, kan det være vanskelig å vite når det faktisk er diare. Hvis det ser ut som om en mindre eksplosjon har gått av i bleien, da kan du være sikker på at magen er i ulage. Symptomene kan imidlertid også være mer beskjedne, med bare litt mer rennende avføring enn vanlig.

Hva forårsaker diare?

Magesyke er ofte skurken

Den vanligste årsaken til diare hos barn mellom et halvt og to år er magesyke. Hvis det er magesyke, vil barnet ofte kaste opp i et par døgn, men diareen kan vare lenger. Ofte er det virus, for eksempel rotavirus eller norovirus (også kalt omgangssyke), som ligger bak utbruddet i bleien. De minste kan også få bløte bæsjebleier av en vanlig forkjølelse, matforgiftning, lungebetennelse og urinveisinfeksjon.

Småbarnsdiare

Det er ikke uvanlig at barn mellom seks måneder og tre år får diare uten at det er noen opplagt grunn til det. Denne typen diare kan vare i inntil to uker og kalles gjerne småbarnsdiare. Hvis barnet har småbarnsdiare, kan du også finne biter av ufordøyd mat i bleien. Diare er naturligvis aldri noen hyggelig opplevelse, men så lenge barnet er kvikt og ellers ser ut til å ha det bra, er det ikke noe å bekymre seg over. Småbarnsdiare smitter heller ikke, så om barnet går i barnehage, kan det være lurt å si fra til personalet slik at de ikke bekymrer seg unødig for barnet eller andre barn.

Overfølsomhet og intoleranse

Hvis diarebleiene ikke tar slutt, kan det være at barnet er følsomt overfor noe i kosten, for eksempel gluten, laktose eller melk. Snakk med helsestasjonen eller legesenteret om du er urolig eller mistenker at barnet er overfølsomt.

Hjelp ved diare

Unngå fiberrik kost

Hvis barnet har problemer med diare, bør du unngå fiberrik kost, for eksempel fullkornvelling. Hvis den lille har begynt å spise fast føde, skal du kutte ned på den fiberrike maten. Server heller litt blåbær- eller gulrotsuppe, og bland i litt ekstra fett i den vanlige maten. Gi også mat litt oftere, men i mindre porsjoner.

Diarre 01

Bløt bæsj kan gi uttørket baby

Diare kan lett føre til væskemangel, så gi barnet væske ofte og i små mengder, gjerne med skje eller tåteflaske. Hvis minsten er under fire måneder, bør du unngå vann. Gi heller brystmelk eller morsmelkerstatning oftere og i mindre mengder. Du kan også gi barnet væskeerstatning. Snakk med helsestasjonen eller personalet på apoteket for å få en væskeerstatning som passer for små barn.

Skift ofte og tørk tørt

Siden diare er våtere enn vanlig avføring, må du være ekstra nøye når du skifter bleie. Fukten har lett for å tørke ut den følsomme babyhuden. Pass på at stumpen er tørr, og bruk babyolje for å gi huden fuktighet. La også barnet lufte enden godt hver gang du skifter bleie, for å minske risikoen for rød og sår stump.

Hjelp ved diare

Diare er som regel ufarlig, men det kan føre til andre problemer. Hvis noen av punktene på listen nedenfor stemmer på barnet ditt, bør du kontakte helsestasjon eller legesenter, eller slå opp på helsenorge.no.

 • Barnet er under to måneder og har diare.
 • Barnet er under tre måneder og har tilbakevendende diare.
 • Barnet har hatt kraftig eller svært tynn diare i flere dager.
 • Du er usikker på om barnet får i seg nok væske.
 • Barnet har slim eller blod i bleien.
 • Barnet har diare og en kronisk sykdom.
 • Barnet har hatt diare i over to uker etter magesyke.

Når skal du oppsøke lege umiddelbart?

Hvis barnet har diare og noen av punktene nedenfor stemmer, skal du snarest mulig kontakte legesenter, døgnåpen legetjeneste eller legevakt.

 • Barnet er under ett år og får ikke i seg nok væske.
 • Barnet tisser mye mindre enn normalt.
 • Barnet er under ett år og skriker på en måte du ikke kjenner igjen.
 • Barnet er trett og uinteressert av lek og annet i omgivelsene.
 • Barnet har slim eller blod i bleien.
 • Barnet har høy feber.
 • Barnet virker som det har veldig vondt i magen.