Bæsjeetikette og bleieskift

Bajsetikett & blöjbyten

Bæsjeetikette og bleieskift

For vordende foreldre er bleieskiftene en stor sak. Mange har aldri skiftet bleie før. Noen forbereder seg på et stinkende kaos, mens andre ikke har noen anelse om hva som venter dem. Når man har blitt forelder, forstår man at det ikke er noen heksekunst. Det går helt greit. Bleieskiftene blir en naturlig del av hverdagen og kan i mange tilfeller blir en kosestund sammen med barnet. Det finnes likevel noen tips som kan gjøre det hele litt enklere, både for deg og barnet.

Lukt og se etter

Noen bæsjebleier kjenner man lukten av på mils avstand. Andre lukter det ingenting av. Siden både tiss og bæsj kan irritere den følsomme babyhuden, skal du ikke la barnet gå for lenge med en bleie som trenger å skiftes. Hvis du mistenker at mini har fylt opp bleien, kan du lukte litt før du tar en titt. Og når du skal sjekke, bruker du et forsiktig pinsettgrep øverst oppe på bleien, slik at du slipper å dyppe fingertuppene i innholdet.

Forberedelser før bleieskift

Lag til et praktisk sted hjemme der dere kan trekke dere tilbake for å skifte bleie, og der alt ligger på armlengdes avstand. Hvis du har en livlig krabat som har vanskelig for å ligge i ro, kan det være lurt å forberede seg litt på bleieskiftet. Før du legger babyen på stellebordet, kan du finne frem vaskekluter, bleier og annet du kan komme til å få bruk for, som våtservietter, babyolje, håndkle og en leke.

Bajsettiket och blojbyte 01

Produkter

Barnets hud er bare halvparten så tykk som din og atskillig mer følsom. Stumpen er spesielt utsatt siden den kommer i kontakt med tiss og bæsj som kan irritere huden. Derfor er det viktig at du tar hånd om den på riktig måte – spesielt i vårt nordiske klima, som har lett for å tørke ut følsom hud.

Alle hudproduktene våre er spesialutviklet med tanke på følsom barnehud. De inneholder pleiende nordisk rapsolje, er helt uten parfyme, godkjent av Svanen og anbefalt av Asthma Allergy Nordic. Ikke verst?

Jente eller gutt?

Når du skifter bleie på en jente, skal du vaske forfra og bakover, slik at det ikke kommer bakterier inn i urinrøret. Hvis det har kommet avføring innenfor kjønnsleppene, vasker du rent med en tynn, myk vaskeklut som du fukter med vann og babyolje. Eventuelt kan du bruke en våtserviett med babyolje.

På gutter er det litt enklere, men husk at du ikke skal trekke tilbake forhuden når du vasker. Pass også på at det ikke kommer avføring inn i urinrøret.

Bajsettiket och blojbyte 02
Husk at du aldri må forlate barnet på stellebordet! Hvis du må snu deg eller bøye deg ned, må du alltid holde en stødig hånd på barnets mage.

Bæsje i fred

Når trangen til å bæsje melder seg, er det mange babyer som er akkurat som oss voksne. De vil utrette ærendet sitt i fred og ro. Derfor ser de gjerne bort eller kryper av gårde og gjemmer seg når de har behov for å bæsje. La barnet gjøre det. Unngå å stresse barnet ved å følge etter eller prøve å få oppmerksomheten. Som nybakt forelder vet du sikkert hvor viktig det er å få litt egentid, spesielt når det gjelder toalettbesøkene.