close

Fosterbevegelser – hvor ofte skal barnet bevege seg?

De første svake bevegelsene kan kjennes ut som lett kiling og være en overveldende opplevelse.

Allerede fra uke 16–17 kan du kjenne bevegelser fra fosteret, men dette er individuelt og kan skje både før og senere. Flergangsfødende kjenner ofte bevegelsene litt tidligere, siden de kan kjenne igjen følelsen basert på erfaring. Hvis du er gravid for første gang, kan det ta noen ganger før du forstår at det virkelig er fosteret som beveger seg. Les også: Jeg er gravid!

Alle barn har sin egen personlighet, og noen beveger seg mer enn andre i livmoren. Det kan naturligvis virke betryggende å ha et barn som beveger seg mye, men det er ikke uvanlig at et foster har rolige perioder. Hvis du ligger på siden, merker du lettere om fosteret rører på seg. Snakk med jordmor eller lege hvis du plutselig ikke kjenner igjen fosterets bevegelsesmønster, for eksempel hvis fosteret er roligere enn det pleier.

Morkakens posisjon kan avgjøre når du kjenner fosterets bevegelser

Hvis morkaken er festet til fremre vegg i livmoren, vil du sannsynligvis kjenne fosterbevegelsene litt senere. På ultralydundersøkelsen rundt svangerskapsuke 18 får du også vite hvor morkaken sitter. I begynnelsen kan det være alt fra noen få timer til flere dager mellom hver gang du merker at fosteret beveger seg.

Du kan merke når barnet sover eller er våkent i livmoren

Bevegelsene endrer seg i løpet av svangerskapet. I begynnelsen er de veldig svake og uregelmessige. Fra midten av svangerskapet blir de kraftigere og mer regelmessige, og du kan få deg noen reale spark. Barnets rytme blir tydeligere, og du kan merke når barnet hviler, og når det er aktivt. Mange kvinner sier at fosteret er mer aktivt om natten, at det holder dem våkent, og at det er vanskelig å sovne. Det kan være stor forskjell fra barn til barn når det gjelder hvor mye, hvor ofte og hvor kraftig det sparker. Men du vil bli kjent med fosterets bevegelsesmønster.

På slutten er det trangt der inne

Fosteret vokser i livmoren, og det blir stadig trangere. Langt ute i svangerskapet opplever du kanskje at fosterets bevegelser virker annerledes. Fosteret strekker mer på seg og dermed på magen – både oppover, nedover og til siden. Som blivende mamma har du nå en tydelig følelse av hvordan barnet lever og vokser inne i livmoren, og at han eller hun snart har lyst til å komme ut.

Ta kontakt med fødeavdelingen eller jordmoren hvis du er bekymret

Hvis du merker en forandring i fosterets bevegelsesmønster, må du alltid kontakte fødeavdelingen og be om råd. Du får alltid komme inn til en ekstra undersøkelse hvis du er bekymret over fosterets bevegelsesmønster. Da foretar man blant annet en CTG-undersøkelse og en ultralydundersøkelse. Stol på magefølelsen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...