close

Samsoving og nattamming

Det er slitsomt å bli vekket gang på gang og stå opp for å legge barnet til brystet. Mange ammende mødre foretrekker å ha barnet i nærheten om natten, men et lite barn bør ha sin egen soveplass hvis dere sover i samme seng.

Alle foreldre håper nok at nettopp deres barn skal høre til det mindretallet som sover natten gjennom. Men av næringsmessige årsaker bør alle barn ammes om natten inntil de er minst seks måneder gamle.Barn våkner også for å forsikre seg om at foreldrene faktisk er der. Barnet har ennå ikke vent seg til den store, vide verdenen og har behov for masse fysisk nærhet, berøring og kroppskontakt. For spedbarn dekkes dette behovet i stor grad gjennom ammingen.

Sove i samme seng

Hvorvidt det er en god idé å sove i samme seng som babyen, er det delte meninger om. Det er viktig med nærhet, men samtidig må man unngå at barnet blir klemt av de voksne når de sover. I følge ammehjelpen.no er det ikke grunnlag for å fraråde samsoving i Norge per i dag så lenge barnet er over 8 uker gammelt, du har laget en trygg soveplass for dere, samt ikke røyker eller har inntatt rusmidler/sovemedisiner.
Les om å redusere risikoen for krybbedød.

Dette bør du tenke på hvis barnet sover sammen med deg:

  • Barnet må alltid sove på ryggen.
  • Barnet bør ha sin egen soveplass med kanter i sengen: "bed in bed".
  • Madrassen må være fast.
  • Sengen må ikke bli for varm.
  • Pass på at barnets hode ikke kan havne under deres puter eller dyner.
  • Pass på at barnet ikke kan trille ut av sengen, komme i klem eller bli trykt ned.

Personer som er kraftig overvektige, syke eller påvirket av medisin, narkotika eller alkohol, bør aldri sove sammen med små barn. Del heller aldri en vannseng eller en smal sofa med et lite barn.

Når har ikke barnet lenger behov for mat om natten?

Enkelte spedbarn er klare til å slutte å spise om natten ved cirka seks måneders alder. Men selv om nattamming ikke lenger er nødvendig rent næringsmessig, er det mange barn som ikke slutter frivillig med de koselige nattmåltidene.
Les mer om det nyfødte barnets søvn eller om babyens søvn når den er 3–6 måneder.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...