close

Å få søsken

Velkommen til en verden der små ting spiller en stor rolle, og der du ikke alltid får sove ut. Forskjellen for deg denne gangen er at du vet hva det dreier seg om. For det eldre barnet er derimot alt nytt og kanskje litt vanskelig.

Enkelte eldre søsken elsker sin nye lillesøster eller lillebror fra første øyeblikk, men det finnes også de som etter en stund foreslår at dere leverer babyen tilbake til sykehuset.

Det er helt naturlig at det eldre barnet blir sjalu. Det nye barnet lever nemlig ikke alltid opp til forventningene: Hvordan skulle det eldste barnet kunne vite at lillesøster eller lillebror ville få så mye oppmerksomhet, og at han eller hun ikke ville være noen morsom lekekamerat i begynnelsen?
Les også: Søsken som krangler

Søskensjalusi kan forebygges med kjærlighet, forståelse og oppmerksomhet

Hvis det lar seg gjøre, bør dere forsøke å tilbringe de første dagene sammen som en familie. Alle trenger tid til å venne seg til sin nye rolle. Hvis det eldre barnet er sjalu og trist, trenger det oppmerksomhet og kjærlighet. Da kan det begynne å føle trygghet igjen, noe som gjør det enklere å akseptere lillesøster eller lillebror.

En ny rolle for pappaen eller partneren

Ofte får pappaen eller partneren en helt ny rolle når familien utvides. Hvis mamma er opptatt med det nye barnet, søker det eldre barnet ofte til den andre forelderen. Og det kan være positivt, for da kan de drive med mer alderstilpassede aktiviteter når mammaen for eksempel ammer.

Her kommer flere råd du kan bruke for å unngå søskensjalusi:

  • Pass på at det eldre barnet ikke føler skyld på grunn av sjalusien. Fortell at du forstår hvordan det føles. Snakk om det. På den måten viser du det eldre barnet at alle følelser er tillatt, men ikke alle former for oppførsel. Barnet har for eksempel ikke lov til å slå lillebror eller lillesøster.
  • Det beste du kan gjøre, er å la det eldre barnet delta så mye som det vil, og så mye som er mulig, når du er med babyen.
  • Gi barnet ros når han eller hun er snill mot småsøskenet.
  • Det skal aldri være et problem å være det eldste barnet i en familie. Det skal snarere være en fordel.
  • Mange foreldre kjøper en gave fra det lille barnet til det eldre, slik at ikke bare den nyfødte får gaver.
  • Be familie og venner om å henvende seg til det eldre barnet før de beundrer den lille. De kan gjerne ta med en liten gave til det store barnet også.
  • Pass på at ammestunden blir hyggelig også for det eldre barnet, hvis det lar seg gjøre. Pappa kan kanskje lese en bok for storesøster eller storebror eller finne på noe morsomt ute.

Eventuelt kan det eldre barnet få leke en rolig lek ved siden av mamma mens hun ammer.

Å få søsken – tips mot sjalusi

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...