libero_recruitment_2021_23_brestfeeding-mom-with-sibling_desktop

Tips for å takle søskensjalusi

Velkommen tilbake til babyboblen, der små ting spiller en stor rolle og søvn kan være mangelvare. I motsetning til da du ble forelder for første gang, har du nå litt mer peiling – selv om det ofte blir annerledes når det allerede er et barn i familien. Men for den som akkurat har blitt storesøster eller storebror, er alt helt nytt.

Noen barn elsker sitt nye småsøsken fra første stund. Andre synes derimot – når nyhetens interesse har avtatt – at dere godt kan levere babyen tilbake til sykehuset. Uansett hvor godt du har prøvd å forberede en blivende storesøster eller storebror på forhånd, er det umulig å vite hvordan han eller hun vil reagere. Det er en stor overgang for hele familien. De fleste som nettopp har fått søsken, føler derfor at tilværelsen er litt utrygg, og at livet ikke er helt som før. Derfor er det ikke rart om det kommer reaksjoner!

Den første tiden etter familieforøkelsen

Hvis det er mulig, bør dere prøve å tilbringe de første dagene sammen som en familie. Alle trenger tid til å venne seg til sin nye rolle, og det er vanlig at barn som har blitt storesøsken, føler uro og ikke slapper helt av før de har funnet seg til rette i sin. De føler og frykter muligens at de vil bli tilsidesatt. Kanskje opplever de i tillegg at tilværelsen plutselig er blitt vanskelig, og at det har dukket opp nye krav nå som alle må tilpasse seg til babyen. Storebror eller storesøster lurer kanskje på om foreldrene fortsatt er glad i ham eller henne. Det virker nemlig ikke sånn når de bare duller med babyen…

At babyen heller ikke lever opp til forventningene – men faktisk er ganske kjedelig og bare gråter – kan også føre til skuffelse, som igjen kan fremkalle dårlig samvittighet. Noen barn er også bekymret for at babyen tåler lite, og frykter at noe vil skje med den. Det er ganske enkelt utrolig mange følelser som kan, og sannsynligvis vil, dukke opp i den turbulente perioden med et nytt familiemedlem. Derfor er det lurt å sette av mye tid til å være sammen i fred og ro.

Hvordan forebygge søskensjalusi?

Når en ny baby blir en del av familien, kan du som forelder ikke gi det eldre barnet like mye oppmerksomhet som før. Akkurat det får du ikke gjort noe med, men det hjelper vanligvis å snakke med barnet om det. At du viser forståelse for at det iblant kan være vanskelig og ikke så gøy å måtte dele deg med en annen person, kan gjøre godt. På den måten får storesøster eller storebror vite at det er greit å føle skuffelse, sinne eller sjalusi. Pass på at du ikke gir ham eller henne skyldfølelse, men ser på følelsene som noe naturlig som kommer til å være slik en stund.

I familier med to foreldre tar ofte den forelderen som ikke har født, mer ansvar for storesøskenet når babyen kommer. Det kan være veldig givende og gi en dypere relasjon. Samtidig kan barnet oppleve at den andre forelderen ganske enkelt har byttet ut ham eller henne med den nye babyen. Som foreldre bør dere være bevisste på dette og prøve å dele på ansvaret for babyen. Kanskje kan dere bytte på rollene, slik at det eldre barnet får alenetid med begge foreldrene sine, og ikke bare den ene? Å bytte på hvem som gjør ting sammen med det eldre barnet, kan bidra til å forebygge søskensjalusi.

Prøv også å ha litt is i magen og ikke være altfor overbeskyttende overfor den lille babyen. Selvfølgelig må babyen beskyttes mot eventuelle slag og lignende fra sjalu søsken, men det kan bli slitsomt for alle hvis foreldrene beskytter babyen i så stor grad at storebror eller storesøster knapt kan se på den lille uten at noen kommer løpende for å formane og passe på. Hvis du vil lære det store barnet hva som er greit eller ikke når det gjelder nærkontakt, er det lurt å la ham eller henne være med og hjelpe til. Storesøsken er nemlig utmerkede hjelpere. De kan for eksempel hente bleier og smokker, løfte beina til babyen når den får ny bleie, ta på lue eller legge dyna over babyen. I tillegg til at de da lærer hvor forsiktig man må være med en liten baby, gjør det ofte godt å få være en viktig person for babyen, hjelpe foreldrene og ikke føle seg utenfor.

Ekstrem søskensjalusi

De fleste barn opplever litt søskensjalusi når de får småsøsken, men hos enkelte blir følelsene ekstra sterke – selv om du som forelder har prøvd å forebygge og legge forholdene best mulig til rette. I så fall venter en krevende periode – iblant med stygge ord og fysiske angrep på babyen – for alle i familien. Det eneste du kan gjøre i en slik situasjon, er å prøve å forstå hva som utløser sjalusien, og hjelpe barnet med å takle følelsene. Det er helt forferdelig å være sjalu, og storesøskenet trenger trøst, støtte, oppmuntring og enda mer trøst når det står på som verst. Å føle seg forstått og elsket selv om man oppfører seg dårlig, er utrolig viktig. Det hjelper og gjør at sjalusien avtar raskere. Gi det eldre barnet like mye kos, smil og oppmerksomhet som babyen får – så mye dere bare orker og rekker! Det lønner seg på sikt og gjør at barnet blir tryggere og roligere med tiden.

Et vanlig uttrykk for sjalusi hos små barn er at de går fysisk til angrep på lillesøster eller lillebror, for eksempel ved å klype, slå eller bite. Det kan selvsagt føles ubehagelig, men prøv å ikke bli helt forskrekket hvis det skjer. Se heller på det som et uhell som skyldes at barnets følelser tok overhånd. Dersom storesøskenet regelmessig skader babyen, bør du i en periode prøve å alltid være i nærheten av barna, slik at du rekker å stoppe det før det skjer. Selv om du kan bli irritert og lei deg, er det kjempeviktig å huske at voldelig atferd fra søsken ikke er uttrykk for at barnet har en dårlig personlighet, mangler oppdragelse eller hater søskenet sitt. Det handler i stedet om manglende impulskontroll. Derfor må det være en voksen i nærheten som hjelper barnet med å styre seg. Prøv å ikke gjøre så stort vesen av den voldelige atferden. Si ganske enkelt fra om at det ikke er lov til å skade babyen, og avled deretter storesøskenet med noe mer positivt. Da pleier det å gå over og ikke bli et stort problem.

Stor vil være liten igjen

Misunnelse og opplevelse av forskjellsbehandling er også en vanlig følelse når man får småsøsken. Mange storesøsken ser med lengsel på smokker, tåteflasker og bleier, og vil aller helst bli små igjen og oppleve samme omsorg fra foreldrene. Selv om du kan bli oppgitt over at barnet plutselig vil ha babygrøt igjen, er det verken rart eller negativt. Det store barnet kommer ikke til å stoppe opp i utviklingen selv om han eller hun får lov til å føle seg liten i en kort periode. By på ekstra omsorg hvis barnet vil ha det! Du kan gjerne bære, mate, dulle, kose, snakke babyspråk eller hva det enn er barnet lengter etter. De pleier å nyte det i fulle drag. Dessuten er det en god mulighet til å fylle på med litt ekstra kjærlighet og dermed motvirke sjalusi.

Ting du kan gjøre for å unngå et vanskelig søskenforhold:

  • Pass på at det eldre barnet ikke føler skyld på grunn av sjalusien. Fortell at du forstår hvordan det føles. Snakk om det.
     
  • La det eldre barnet delta så mye som det vil, og så mye som er mulig, når du er med babyen.
     
  • Gi barnet ros når han eller hun er snill mot småsøskenet.
     
  • Det skal aldri være et problem å være det eldste barnet i en familie. Sørg i stedet for at det blir en fordel.
     
  • Prøv å gjøre babyens matestund hyggelig også for det eldre barnet. Den som ikke mater babyen, kan kanskje lese for storesøskenet eller leke noe gøy ute? Eventuelt kan storesøster eller storebror få leke noe rolig ved siden av, eller dere kan se en film sammen mens babyen spiser. Hvis den som mater babyen, har ork eller fantasi til det, går det også an å finne på en fortelling som fortsetter ved neste matestund. Barn pleier ikke å være så nøye på om det er små hull i historien, men liker å være med og fantasere om hva som skjer videre.
     
  • Den lille babyen vil få mange nye ting. Det kan derfor være lurt å kjøpe en gave fra babyen til storesøskenet, slik at han eller hun opplever at det ikke bare er den lille som får noe.
     
  • Be familie og venner om å henvende seg til det eldre barnet og snakke en stund med ham eller henne før de beundrer nykomlingen. Har de med gave til den lille, er det fint om de også tar med noe til det store barnet.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel