hero-desktop hero-mobile

For våre viktigste småkryp!

hero-sticker

Vi i Libero vil at alle barn skal få vokse opp på en jordklode med mange ulike planter og dyr.

Med sommerens Save the Bees kampanje ønsker vi å spre kunnskap om hvor viktige biene og ande små pollinatorer er. De opprettholder balansen i økosystemene og bidrar til grønn natur, mat og biologisk mangfold.

Når vi hjelper hverandre med å ta vare på våre små bievenner, gjør vi dermed også en innsats for planeten som barna våre skal arve.

cards-background-desktop cards-background-mobile

Bidra for biene!

Hjelp biene med mat

Hjelp biene med mat

Plant bievennlige blomster

Hjelp tørste bier

Hjelp tørste bier

Lag en bievanner

Hjelp biene med boplass

Hjelp biene med boplass

Sett opp et biehotell

LUKK ARTIKKEL
close
article-hero

Hjelp biene med mat

En av de største truslene mot bier og andre pollinatorer er mangel på mat, det vil si pollen og nektar. Hjelp biene med å spise seg mette ved å plante blomster, lage en eng eller bare la være å klippe plenen.

Plant bievennlige blomster

Å plante blomster og planter som biene liker er det beste du kan gjøre for å hjelpe biene med å finne mat! Velg gjerne ulike arter slik at de blomstrer fra tidlig om våren til utpå høsten.

Alle kan hjelpe til med å plante blomster, for eksempel i potter på balkongen, i bakgården, i et hjørne av uteplassen eller i hagen. Spør etter «bievennlige blomster» på ditt lokale hagesenter, så vil du få forslag som er tilpasset området og vekstsonen der du skal plante. Ta gjerne turen innom Poengshopen der du akkurat nå kan bytte inn poeng mot et fint sett med biehotell og frøpose.
article-image-1
La gresset gro

De aller fleste grøntområdene i byene våre er kortklipte gressplener. Det samme gjelder i private hager og mellom boligblokker. Grønne plener er kanskje fine å se på, men de fremmer ikke biologisk mangfold i særlig grad. Hvis vi i stedet lar være å klippe plenen, vil vi styrke de lokale økosystemene. Naturlig blomstrende planter som løvetann, kløver og ryllik er veldig populære blant små pollinatorer.

Å bytte ut plenen med en blomstereng innebærer dessuten mindre tid på hagearbeid.

Det er jo ikke så dumt!
article-image-2
flower
article-hero

Hjelp tørste bier

Akkurat som oss mennesker blir bier tørste og trenger å drikke. Men når det er tørt ute er det vanskelig for dem å finne vann. Ved å lage en bievanner hjemme og sette den på et sted med blomster, kan du hjelpe biene.

Lag en bievanner

Biene jobber hardt med å pollinere planter, og akkurat som oss mennesker blir de tørste og trenger å drikke. Problemet er at de ikke alltid har tilgang til vann. Sølepytter fordamper fort, og i dypere vann som bekker og vassdrag risikerer biene å drukne. Her kan du hjelpe ved å lage en bievanner – eller et biebad, om du vil. Det er enkelt. Du trenger bare ting du sannsynligvis allerede har hjemme.
article-image-1
Ta en form eller et fat, gjerne med en diameter på over 20 centimeter. Fyll opp med vann og for eksempel steiner, kongler eller skjell. Da kan biene lande på disse når de vil drikke. Sett gjerne bievanneren på et sted med blomster, og gjør det til en vane å sjekke innimellom, slik at den ikke tørker ut.
article-image-2
flower
article-hero

Hjelp biene med boplass

For en liten bie kan det være vanskelig å finne et hjem. Sett opp et biehotell for å gi ensomme bier og andre pollinerende insekter en trygg soveplass. Som takk vil de hjelpe til med befruktning av frukttrær, bærbusker og blomster!

Sett opp et biehotell

Mange bier lever alene og strever med å finne et sted å bo. Mye fordi vi mennesker har gjort at mange av de naturlige boplassene deres har forsvunnet. Hvis du vil hjelpe de hjemløse biene og andre pollinerende insekter, er det enkelt å sette opp et biehotell. Som takk vil de hjelpe til med befruktning av frukttrær, bærbusker og blomster der du bor!

Det finnes mange ulike varianter og modeller av biehoteller, og du behøver ikke tenke at det må være stort. Det viktigste er rett og slett at det blir satt opp. Du kan bygge ditt eget, kjøpe et ferdig eller akkurat nå bestille et biehotell i Poengshopen. Eksempler på ting du kan legge i biehotellet er avsagde bambusrør, kongler, pinner, halm og trebiter med hull i.
article-image-1
Hvor skal det henge?

Plasser biehotellet omtrent 1–1,5 meter over bakken, for eksempel på en trestamme, en husvegg, en portstolpe eller et gjerde. Stedet kan gjerne være litt beskyttet mot vind, ha nærhet til blomstrende planter eller trær og være øst- eller sørvendt. Så er det bare å la biehotellet være i fred og håpe at de små gjestene fort finner veien dit!
article-image-2
flower

Samle koder og bestill på Poengshopen i Liberoklubben!

Slik registrerer du koder!
1
Bli medlem
Meld deg inn i Liberoklubben ved å registrere deg her.
Det er helt gratis!
2
Samle koder
Samle kodene som står på innsiden av våre Save the Bees-produkter og Libero Touch-pakker.
3
Registrer koder
Registrer kodene på kontoen din i Liberoklubben, eller skann den firkantede koden direkte ved hjelp av Liberoklubbens app. Kampanjekodene er aktive frem til 31. august 2024.
4
Klikk hjem dine favoritter
Når du har nok koder, kan du bestille fra bie-kolleksjonen vår. Ettersom vi bare har et begrenset antall, bør du ikke vente for lenge med å bestille!
diaper-sticker-mobile