week39

Uke 39

BARNET DITT

Starter med mors antistoffer

Babyen er nå helt klar! Via morkaken har den fått næring og antistoffer til å klare seg den første tiden utenfor livmoren. En nyfødt baby har – i motsetning til det man ofte får høre – ikke dårlig immunforsvar. Den kan faktisk utvikle immunforsvar mot de fleste typer infeksjoner. Den lille kroppen har imidlertid ikke vært utsatt for noen infeksjoner før, og det trengs for at immunforsvaret skal kunne utvikle seg. Det er derfor babyer starter livet med morens antistoffer, for så å utvikle immunforsvaret sitt etter hvert som de gjennomgår ulike infeksjoner. Samtidig er det bra om babyen blir litt større før den blir utsatt for forkjølelse og andre sykdommer. La den få tid til å bli kjent med foreldrene sine før dere tar den med på bytur eller går på kafé. Å få være alene i babyboblen og la alt synke inn er altså smart for å forebygge smitte også. Senere kan slekt og venner som har lyst til å ønske den lille velkommen til verden, selvsagt komme på besøk hvis de er friske og raske. Det er heller ingen regel som sier at alle må få holde babyen når den er helt ny. Hvis det ikke føles riktig for deg som forelder, kan andre være tilfredse med å se på og undre seg over det lille livet fra en liten avstand.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Hvordan starter fødselen?

Er det planlagt keisersnitt, vet du dato og kanskje klokkeslett for når du får møte babyen din, noe som kan føles uvirkelig etter å ha hatt den i magen i mange måneder. Men hvis du – i likhet med de fleste andre – skal føde vaginalt, hvordan kan du vite at tiden er inne? Hvis det i tillegg er ditt første barn, har du jo ingenting å sammenligne med. Det er mange som tenker at fødselen starter når vannet går. Men faktum er at det bare er 10–15 % av alle fødsler som starter på den måten. Det er med andre ord vanligere at vannet går under fødselen. Dessuten bør du ikke forvente at vannet fosser ut som i Hollywood. Det kan riktignok foregå akkurat som på film (bortsett fra at barnet sjelden kommer i ekspressfart rett etter vannet). Men det er vanligere at det renner sakte, eller at en mindre mengde væske pipler ut. Du bør imidlertid alltid kontakte fødeavdelingen hvis du vet, eller mistenker, at vannet har gått. De kan nemlig fortelle deg hva du bør gjøre. Å sitte og vente på at vannet skal gå, er altså ingen god idé. Det du heller bør følge med på, er riene. Er de regelmessige – tre til fire rier i løpet av ti minutter – og varer i et minutts tid, er det på tide å ringe fødeavdelingen. Er du usikker, er det bedre at du ringer en ekstra gang – det er ingen på fødeavdelingen som kommer til å synes at du ringer for ofte. Er du bekymret eller ikke vet hvordan du skal tolke kroppens signaler, er det bedre å kontakte dem en gang for mye enn en gang for lite. I tillegg er det selvsagt kjempeviktig at du tar kontakt hvis noe føles annerledes, for eksempel hvis du kjenner mindre fosterbevegelser eller får blodig utflod.

PARTNER

Babyblues

Nå er det ikke lenge igjen før dere har en liten baby i armene. En ganske abstrakt følelse som er vanskelig å forstå hvis man ikke har opplevd det. Vi håper dere har mulighet til å tilbringe mye tid både med hverandre og med babyen i begynnelsen. Vi vet det høres klisjéaktig ut, men den første tiden med babyen kommer aldri igjen, og dere bør gripe muligheten til å undres over det lille livet dere har skapt. For mange blir denne første tiden utrolig emosjonell. De aller fleste nybakte mødre føler seg litt nedstemte i begynnelsen. Baby blues, som det også kalles, er helt normalt og kan skyldes utmattelse etter fødselen, hormoner som går bananas, og selvsagt den enorme omstillingen det innebærer å få et nytt lite liv å ta seg av. Det betyr imidlertid ikke at hun gråter hele tiden. Som oftest er følelsene som en berg-og-dal-bane: Det ene øyeblikket føler hun seg som verdens lykkeligste, i det neste storgråter hun, for så å føle seg apatisk og generelt maktesløs – før hun igjen er tilbake i lykkerusen. Selv om du ikke har båret frem barnet, kan også du som partner føle deg nedstemt. Og det er ikke så rart, for man påvirker jo hverandre. De fleste kjenner på mye svingende følelser i starten og spesielt dag 2 etter fødselen opplever de fleste babyblues Det varer som regel noen dager og så føles det bedre igjen. Viktig at denne følelsen ikke vedvarer- dersom du opplever det, eller partner synes den gravide er mye lei seg er det viktig å gi beskjed til helsesykepleier/jordmor, eller lege, slik at man kan få hjelp og det ikke utvikler seg til en depresjon. Det trenger man hjelp med å komme ut av. På helsestasjonen er de vanligvis flinke til å fange opp hvordan det står til med de nybakte foreldrene – inkludert deg – men det går også an å kontakte dem selv hvis en av dere trenger hjelp.