Hva skal etternavnet til babyen være?

Hei! Jeg og samboeren min venter barn, og jeg trenger litt hjelp med hva vi skal gjøre til etternavnet til lille jenta vår som kommer i april. Vi vil ha begge etternavnene våre som et etternavn til babyen, men jeg er skikkelig usikker på hvilken rekkefølge vi skal ta det i. Årsaken er fordi jeg har et typisk norsk etternavn og samboeren min har et utenlandsk navn. Jeg tenker at det beste er å ha mitt bakerst, men han mener at det er vanligst at mannens etternavn er bakerst. Hans etternavn er kortere og derfor ser det mer naturlig ut at mitt er bakerst. I tillegg tenker jeg veldig på hvordan dette vil påvirke barnet gjennom livet, med barnehage, skole, jobb osv. Jeg vil bare det beste for barnet, derfor tenker jeg at det "norske" bør være bakerst. For meg går det også fint som han mener, så lenge jeg er sikker på at det ikke vil skape noe slags utfordringer! Hva tenker dere??

24.03.2021
Frida97
Frida97
Barn på 1 år og 10 måneder

For min del var det naturlig å ha fars sist og mitt først. Så fikk jeg barn med ny mann og gjorde det samme. På papiret ser det finere ut at mitt er på samme sted hos begge barna. Og nå kommer tredje med ny som vil følge samme "oppsett".

02.11.2022
Creztna
Creztna

Hei,
Forstår godt at du lurer på dette, vi diskuterer det samme hos oss. Jeg kan trøste deg med at jeg fikk mitt mors etternavn som er utenlandsk. Det har ikke skadet på arbeidsmarkedet, og har kanskje vært en fordel når vi nå lever i et samfunn som forsøker å promotere mangfold. Så du kan trygt gi ditt barn et utenlandsk navn uten bekymring! Så kan jeg si av erfaring at det er veldig kjekt når man er av utenlandsk opprinnelse å føle seg knyttet til «sin andre kultur» gjennom et «annerledes» etternavn. På sikt blir man ofte stolt når folk spør om opprinnelsen til navnet.

05.05.2021
Førstegangsmamma99
Førstegangsmamma99

Hei! Jeg har selv både et utenlandsk og norsk etternavn. Hvis du er urolig for jobbmuligheter og slikt i fremtiden så er det egentlig ikke et problem. Da jeg søkte jobb og var usikker på om navnet hadde noe å si brukte jeg kun det norske i søknaden. (Fornavnet mitt er uansett ganske internasjonalt.)
I vårt tilfelle får barnet vårt både mitt utenlandske navn og mannens norske navn. Vi er gift og jeg har mitt etternavn først og hans sist, så det blir rekkefølgen barnet får navnene våre også :)

04.04.2021
SaraÜ
SaraÜ
Baby på 4 måneder

Hei, dette spørsmålet er du ikke alene om. Barnefar brukte argumentet med at det er en tradisjon/ vanlig at barnet får barnefars etternavn, det i mine øyne er ikke ett godt nok grunnlag. vi lever i 2021 tross alt. Barnefar har norsk og engelsk bakgrunn så han har også ett spesielt etternavn. Hvordan man skal løse dette "problemet" er varierende fra person til person. Her ble det bestemt og ta hans etternavn av 2 grunner. Det betydde MYE for barnefar at datteren vår hadde hans etternavn da faren/farfar døde da barnefar var 15 brått. 2. det klinget bedre meg mitt etternavn som mellomnavn og hans etternavn til slutt.
Jeg håper dere finner en løsning sammmen og ønsker dere masse lykke til!

26.03.2021
Fridus95
Fridus95

Hei! :-)

Kjenner flere i samme situasjon, og de har alle endt opp med å ha mannens utenlandske navn først og det norske bakerst av de samme grunnene som du nevner. Mannfolka har også villet dette selv, pga erfaringer osv. Tror ikke det er så mye som er "vanlig" lenger, med tanke på rekkefølge, mange velger det ut ifra hva som passer best.

Lykke til!

26.03.2021
AuEK
AuEK
Barn på 1 år og 6 måneder
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...