Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

 

Tidlig ultralyd? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Hei! Jeg skriver en oppgave om abortering av fostre som får påvist kromosomfeil (downs syndrom) ved tidlig ultralyd (11u4d-13u6d).Verdidebatten som raser i media når dette temaet kommer opp har som regel sorteringssamfunnet som rød tråd. Jeg er mer interessert i hvorfor kvinner som velger tidlig ultralyd gjør nettopp det, og hvilke grunner de eventuelt måtte ha for å abortere et foster med kromosomfeil. Personlig tror jeg det handler om noe annet enn at man velger bort et "annenrangs" menneske, det er ikke sikkert kvinnene har den holdningen til personer med downs i det hele tatt. Er det noen som har lyst til å dele sitt syn på denne saken?

10.04.2014
monstermamma79
monstermamma79

Dette temaet er så omdiskutert og folk bare fortsetter. Jeg hadde aldri tatt abort bare fordi barnet hadde et syndrom. Forresten så er downs absolutt ingen hindring for å leve et fullverdig liv. Å ta abort kun fordi barnet har downs, er for meg det samme som å ta abort fordi barnet ikke var det kjønnet man ønsket.. Før man går inn for å bli gravid må man være inneforstått med at barnet kanskje kan bli født med ulike utfordringer som krever mer av deg som mor/far. Både fysisk, psykisk og økonomisk. Jeg mener man ikke skal "velge" det barnet som passer med alle punktene på listen, men ta imot det barnet man får med åpne armer og heller be om hjelp hvis det er nødvendig. Skulle man heller se på tidlig ultralyd at barnet ikke viser noen tegn til hjernefunksjon eller viser seg å være multihandikappet, ja da er saken anderledes fordi dette barnet ikke ville hatt noen mulighet for å leve et fullverdig liv. Noen av de mest fantastiske menneskene jeg vet om har downs. Jeg har selv en storesøster med downs og syndromet hennes har ikke vert noen hindring for henne! Vi lekte med barbie sammen da vi var små, sto på rulleskøyter, gikk på ridekurs, svømming (hun er helt rå på å dykke), vi akte, hun passet alltid på meg og jeg på henne. Jeg husker godt 2 episoder hvor noen gutter kommenterte utseendet hennes men da var jeg raskt ute med å forsvare henne, selv om hun klarte det fint selv. (Jeg har slitt mye mer med mobbing enn det hun noengang har, så det har ingenting med noe syndrom å gjøre for de som tror det). Idag er hun en sosial og selvstendig ung dame i 100% jobb, og flink tante til min 2mndr gamle datter som smiler hver gang tante synger til henne. Jeg kunne aldri forestilt meg livet uten henne, og er så stolt og takknemlig overfor mine foreldre som tok det rette valget for 29 år siden! Jeg var selv på tidlig ultralyd for å få vite om mitt barn hadde downs, slik at vi kunne forberede oss og andre på at dette barnet var ekstra spesielt. Jenta vår ble født uten downs og har det like godt som min søster hadde da hun var så liten. Downs er en utfordring, ikke en hindring♡

23.07.2014
nina8924
nina8924

Jeg har vært på en tidlig ultralyd og skal på en til om to dager. For meg så er det fordi jeg har hatt en ma som ble oppdaget i uke 12 så er derfor veldig bekymret denne gangen. Men jeg har bare tidlig ultralyd for å se at alt står bra til, men får jo også vite om babyen er syk på neste ultralyd.

22.07.2014
CamillaEide
CamillaEide

Jeg hadde tidlig ultralyd hos privat gynekolog for jeg fant sent ut at jeg var gravid å hadde levd livet som før men vin og alt av mat som er frarådet å spise i tillegg til jobbe i utlandet ett par uker så følte jeg det var riktig for å vite om alt var som det skulle før man sprer nyheten.

19.07.2014
fohtes
fohtes

Jeg var nettopp på tidlig ultralyd. Jeg valgte å gjøre dette for å sjekke at jeg faktisk er gravid og hvor mangt jeg er på vei.
I Haugesund er det privat tilbud på dette. Jeg valgte ikke tidlig ultralyd for å finne ut om det er kromosomfeil eller ikke. Jeg synes at alle er like verdifulle uansett om man har downs eller ikke.

16.07.2014
Inglod
Inglod

Jeg ble henvist av jordmor til ultralyd ca uke 8, pga jeg har leidenmetasjon (genetisk blodpropp) Får å se at alt var okei med livmor at det ikke var noen blodpropper, skal til en ultalyd utenom rutine ul i uke 26 får å se at alt er fint :-)

02.07.2014
SiljeMarie90
SiljeMarie90

I første omgang fikk jeg tidlig ul pga medisiner jeg har brukt i noen år, men som jeg har trappet ned på og sluttet med nå. Jeg sluttet med alle medisiner som kunne ha negativ effekt på embryo/foster den første mnd (er nå snart 11 uker).
Jeg var også veldig glad for å få muligheten til tidlig ul for å evt oppdage om noe kunne være galt med fosteret. Min samboer og jeg har diskutert endel tidligere og er klare på hvilken avgjørelse vi ville tatt om det hadde vært noe galt. Hadde det vist seg at fosteret hadde avvik som hadde resultert i fødsel av et utviklingshemmet barn, så hadde vi valgt abort. Jeg er for abort, og mener at dersom å føre frem et barn for enhver pris fører til nedsatt livskvalitet for barnet, så kan alternativet være abort.
Å føre frem et barn med fysisk eller psykisk utviklingshemning, kan desverre føre til mobbing av barnet, barnet krever tilpasset omsorg, mer krevende økonomisk omsorg osv. Min oppfatning er at det er bare så mye hjelp man får fra staten og det offentlige økonomisk sett, og familier med slike utfordringer sliter. Jeg og min mann tar derfor våre valg for at vi skal vite at vi har gjort alt vi evt kunne, for å gi vårt barn de beste forutsetninger for et godt liv. Det er slik vi velger å tenke.

08.06.2014
Sjanni84
Sjanni84

Jeg var med på en studie ved st.olavs om svangerskapsforgiftning og fikk da tidlig ul. Nå i min andre graviditet valgte jeg også å ta en tidlig ul for å se at alt det anatomiske var som det skulle. Jeg syntes det var skummelt å ikke vite om alt var ok, spesielt siden man ikke kjenner babyens bevegelser gjerne før etter uke 15 på det tidligste.

29.04.2014
Linnadele88
Linnadele88

jeg hadde tidlig ultralyd pga medisiner jeg går på

17.04.2014
mette933
mette933

Kjenner noen som har fått tilbudet og valgte dette. De valgte og tA abort fordi de var alene, og ikke var i stand til og kunne ta vare på barnet og gi det alt det trengte, da det er veldig mye ekstra å ha ett slikt barn når du er alene. De sa det overhode ikke var en enkel avgjørelse men pga Norges systemer som ikke settes igang med en gang så så de dette som best.

13.04.2014
Linda Kristin
Linda Kristin

Jeg fikk det tilbudet i begge sv.skap faren får å miste er ganske så stor hos meg.

11.04.2014
polly1986
polly1986
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...