Sengevæting – like vanlig som astma

I sjuårsalderen er det nesten like vanlig å tisse i sengen som å ha astma. I gjennomsnitt har to barn i hver klasse dette problemet. Likevel er sengevæting noe vi sjelden snakker om, selv om man nå kan få både praktisk hjelp og effektiv behandling.

Årsakene til at et barn tisser i sengen, er nesten aldri psykiske. Sengevætingen kan imidlertid få negative psykologiske konsekvenser hvis man ikke håndterer den riktig.

Sengevæting – ingenting å skamme seg over
Hos mange er barnets sengevæting en familiehemmelighet. Barnet unngår å overnatte borte eller invitere venner på overnattingsbesøk, og får ofte dårlig selvtillit. Å dra på leir eller skoletur kan virke helt umulig. Men slik trenger det ikke å være. Det er viktig å snakke med barnet om det. Barnet har også behov for å få vite at det ikke er noe galt, at det er vanlig med sengevæting – og at det som oftest går over av seg selv. Det finnes også produkter i form av diskré nattbleier som kan brukes både hjemme, på overnatting hos andre og på skoletur.

To barn i hver førsteklasse
Så vanlig er sengevæting:

  • Cirka 20 prosent av alle femåringer er sengevætere. Av disse tisser cirka halvparten i sengen oftere enn tre ganger i uken.
  • 10 prosent av alle sjuåringer har problemer med sengevæting – det er nesten like vanlig som astma (ca. 8 prosent av alle skolebarn).
  • De aller fleste vokser av seg problemene. For hvert år blir ytterligere 15 prosent av barna spontant tørre om natten.
  • I tenårene har 1–2 prosent fortsatt problemer med sengevæting.

 Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
Studie publisert i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...