Roligere netter ved sengevæting – ekspertens tips

Sengevæting pleier alltid å gå over. Men det kan jammen være slitsomt mens det står på!

Anna-Lena Hellström, professor og uroterapeut, har møtt mange barn som tisser i sengen jevnlig. Her kommer noen viktige tips ved sengevæting og noen gode råd til deg som forelder:

1. Det kommer til å gå over.
Det kanskje viktigste å vite – og huske på når det føles håpløst – er at de fleste barn slutter å tisse i sengen av seg selv. Det skjer vanligvis før de blir sju–åtte år. Ellers er det effektiv hjelp å få.

Les mer om enurese – sengevæting i ulike aldre.

2. Det er vanlig med sengevæting. 
Husk at moderne forskning viser at sengevæting har rent kroppslige årsaker, akkurat som astma eller andre fysiske problemer. Over hele verden er det relativt vanlig at barn i tidlig skolealder tisser i sengen. Det håndterer man på ulike måter i ulike kulturer.

3. La barnet finne roen, slik at det sover bedre.
Om kvelden er det lurt å la barnet sette ned tempoet en stund før sengetid. Kanskje med en kosestund på sofaen og deretter lesing på sengen. De fleste som tisser i sengen, sover ekstra tungt, og det blir ikke bedre av at man er overtrøtt.

4. Hjelp barnet med å få gode toalettrutiner.
Pass på at barnet tar seg tid til å gå på toalettet for å tisse og bæsje i løpet av dagen. Barnet skal ikke måtte holde seg lenge. Det kan skape problemer. Gi barnet påminnelser til visse tider, og oppmuntre barnet til å kjenne etter hvordan det føles i blæren eller magen når man må tisse: "Hvordan føles det å være tissetrengt?"

5. Legg middagen tidligere hvis dere vanligvis spiser sent.
Det skjer mye i magen i timene etter et måltid. Det er fint om ikke barnet spiser eller drikker så mye de siste to timene før sengetid. Du kan si: "Nå stenger vi kjøkkenet – vil du ha noe mer å spise eller drikke i dag?" Men hvis barnet blir tørst senere, er det selvsagt greit å drikke et par slurker vann.

6. Sett en svak nattlampe på barnerommet.
En liten nattlampe kan gjøre det enklere for barnet å våkne om natten. Det er spesielt viktig i den mørke årstiden.

7. Be om hjelp – hvis det trengs.
Hvis både du og barnet føler at sengevætingen vil gå over, kan dere ha is i magen og ikke bekymre dere så mye.

Mens hvis barnet opplever det som et stort problem, bør dere oppsøke hjelp. Det samme gjelder hvis du som forelder ikke orker mer, for eksempel hvis du ikke rekker å vaske skittent sengetøy fordi fellesvaskeriet hele tiden er opptatt. 
Les om behandlinger som tilbys.

På landets barneklinikker tar man imot barn med enurese. De fleste behandler imidlertid ikke sengevætingsproblemer før barna er minst seks år gamle.

8. Avdramatiser, men motiver – og gjør et forsøk.
Motiver barnet til å slutte med sengevætingen. Her får du tips om hvordan du snakker med barnet.

Når barnet forstår argumentene, kan dere prøve uten bleie. Prøv i noen netter, inntil en uke. Hvis dere ikke ser noen forskjell i tissemønsteret – hvis barnet ikke våkner og sengen er like våt som den pleier – kan dere holde opp i noen måneder og deretter prøve igjen. Det betyr at tiden ganske enkelt ikke var inne, og det er bedre at alle får sove godt inntil dere er klare til å gjøre et nytt forsøk.

Hvis dere ser en forbedring, bør dere fokusere på den og oppmuntre barnet.

Hvis gjentatte forsøk ikke fungerer, og barnet synes det er plagsomt, bør dere oppsøke hjelp.

9. Fortell at det er vanlig å tisse i sengen.
Hvis noen av dere foreldrene hadde problemer med sengevæting som liten, kan dere gjerne fortelle barnet om det.

Les mer om arv og andre årsaker.

10. Legg til rette for å overnatte borte hvis barnet selv ønsker det.
Enkelte barn vil verken dra på leir eller overnatte borte, fordi de synes det er flaut at de tisser i sengen. Andre forteller åpent at de har med seg skift, og ferdig med den saken.

Mange større barn med enurese har dårlig selvtillit og tør ikke risikere vått sengetøy når de er sammen med andre. 
Les tips når barnet skal overnatte borte.

11. Gjør hverdagen enklere.
Så lenge problemet ikke føles altfor stort eller overveldende for foreldrene eller barnet, kan dere bruke madrasstrekk og ha skift lett tilgjengelig. 

Bleie kan være praktisk i situasjoner når sengen absolutt ikke må bli våt, eller når du er lei av å skifte sengetøy.

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...