Å være tenåring og fortsatt tisse i sengen

For en tenåring kan det å fortsatt tisse på seg om natten være veldig flaut. Men det finnes hjelp mot sengevæting. Dessuten kan det være en god idé å finne årsaken til problemet. 

Én av hundre femtenåringer tisser på seg jevnlig, men vanligvis er det noe man vokser av seg. Det er en gammel myte at enurese, sengevæting, ofte har psykiske årsaker.

Kunnskap om sengevæting tar bort skammen og gjør at man kan få hjelp
Sengevæting er ofte arvelig. Flere gutter enn jenter har problemer frem til tenårene, men deretter er fordelingen lik mellom kjønnene, og de fleste vokser det av seg. Hvis både tenåringen og de voksne vet dette, kan mye av skammen forsvinne. Og den unge kan få riktig hjelp – for den finnes.

Enkel medisinsk utredning ved behov
Den medisinske utredningen av barn som tisser i sengen, er enkel. Ved hjelp av noen spørsmål identifiserer man de få barna som har behov for prøvetaking eller mer avanserte undersøkelser. 

To behandlinger
Det finnes to førstehåndsbehandlinger med bevist effekt mot sengevæting: sengevætingsalarm (enuresealarm) og legemidler. Les om behandlinger som hjelper.

Sengevæting er vanligere enn mange tror
Omtrent én av ti sjuåringer tisser ofte på seg om natten, og én av hundre femtenåringer har ikke full kontroll over vannlatingen om natten.

Gjør det rette
Tidligere har sengevæting i tenårene vært et problem som både den unge og foreldrene kanskje har vært flaue over. Det har ofte ført til dårligere selvtillit hos barnet – ikke på grunn av sengevætingen, men på grunn av skammen som er forbundet med problemene. Iblant har det medført at foreldrene har latt være å ta tak i problemet: De har fortsatt å vaske sengetøy i stedet for å hjelpe barnet med å få behandling.

De fleste vokser av seg sengevætingen
Den vanligste årsaken til sengevæting er sen modning av nervesystemet som styrer urinveiene. Problemet kan også være at det skilles ut for lite vasopressin, hormonet som gjør at nyrene reduserer urinproduksjonen om natten. En del unge sover også tungt og merker ikke at urinblæren er full. Andre har en overaktiv urinblære som vil tømme seg ofte. 
Sengevæting i tenårene kan i enkelte tilfeller også skyldes sykdom. En ung person som tidligere har vært tørr og plutselig tisser i sengen i flere netter, bør oppsøke lege.

Gode hjelpemidler – ingen skal behøve å våkne i en kald, våt seng
I stedet for å bare vaske sengetøyet og la et ungt menneske grue seg til sengetid, kan det være bedre å benytte seg av de hjelpemidlene som finnes. 

Diskré nattbukser eller nattbleier og madrasstrekk kan gjøre livet enklere for den som lider av sengevæting.

Dette kan du som tenåring gjøre selv
På en måte kan det være enklere for en tenåring enn for et yngre barn å håndtere sengevætingen, siden man kan gjøre mye selv:

  • Ha gode kveldsrutiner med toalettbesøk før sengetid.
  • Unngå mat eller drikke de siste to timene før sengetid. Legg gjerne middagen til et tidligere tidspunkt hvis du pleier å spise sent.
  • Unngå drikke som øker urinproduksjonen – brus, kaffe og te – om kvelden.
  • Velg en god beskyttelse om natten, for eksempel nattbukse eller nattbleie.
  • Bruk madrasstrekk.
  • Prøv å bruke en detektor med alarm i pysjamasen, en såkalt enuresealarm.
  • Snakk med foreldrene dine, helsesøster eller en annen voksen for å få hjelp og støtte.
  • Søk på nettet for å finne andre unge med samme problem – de finnes. Å få tips og støtte fra jevnaldrende kan være verdifullt.
  • Snakk med en venn som du har tillit til.

Hvis du er tenåring eller forelder til en tenåring som lider av sengevæting, kan du oppsøke hjelp hos for eksempel fastlege, helsesøster, skolelege eller en helsestasjon for ungdom.

Kilder:
1177.se
svenskaenures.se
Studie publisert i Läkartidningen 2013 
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...