Derfor tisser barn i sengen

Hva er årsaken til sengevæting (enurese)? Før i tiden trodde man at det kunne ha psykologiske forklaringer, for eksempel nervøsitet eller trass. I dag vet vi at det ikke er tilfellet. Det er så å si alltid fysiske årsaker til at barn tisser i sengen. Avdramatiser situasjonen, og bruk nattbleie eller madrasstrekk til sengevætingen går over.

De fleste barn vokser av seg sengevætingen før de blir seks–sju år. Noen ganger holder det med litt gjennomtenkt hjelp – for eksempel at man sørger for regelmessige måltider og toalettbesøk. Madrasstrekk og nattbleie kan gjøre at problemet oppleves som mindre plagsomt.

Les gjerne ekspertens beste tips til foreldre med barn som tisser i sengen.

De vanligste forklaringene på sengevæting
Vanligvis er det flere årsaker til at barnet tisser på seg om natten:

  • Arv. Hvis en av foreldrene har vært sengevæter, er det rundt 40 prosent risiko for at barnet også blir det. Hvis begge foreldrene har hatt problemer, er risikoen 70 prosent. Hos tre av fire sengevætere ligger enurese i familien.
  • Sen modning av nervesystemet som styrer urinveiene. Mange av disse funksjonene er ikke-viljestyrte (autonome).
  • Det skilles ut for lite vasopressin, et hormon som gjør at nyrene reduserer urinproduksjonen om natten.
  • Dyp og tung søvn. Barn som tisser på seg, er vanskelige å vekke om natten og våkner ikke av at de er tissetrengte.
  • Overaktiv blære. En svært aktiv eller følsom urinblære gjør at barnet må tisse selv om det bare er små mengder urin i blæren.

 Diabetes, urinveisinfeksjon eller forstoppelse kan ligge bak
Det finnes også mindre vanlige forklaringer på sengevæting:

  • Iblant kan sengevætingen dukke opp hos barn som tidligere har vært tørre. Den kan da ha mer uvanlige årsaker, som diabetes eller urinveisinfeksjon. Legen kan vanligvis sjekke det med en enkel urinprøve.
  • Selv om det ikke er så vanlig, kan sengevæting i enkelte tilfeller skyldes uro. Det kan man mistenke hvis barnet har vært tørt om nettene i minst et halvt år, og så begynner å tisse på seg igjen.
  • Hvis barnet ikke bæsjer normalt – for eksempel hvis det har hard eller svært løs avføring – kan barnet ha forstoppelse. Også det kan forårsake sengevæting. Langvarig forstoppelse bør utredes og behandles.
  • Hos litt eldre barn er det ikke helt uvanlig at sengevæting henger sammen med søvnforstyrrelser på grunn av polypper eller store mandler. Hvis barnet snorker, kan det være et tegn på slike problemer. Iblant kan barnet sove bedre – og sengevætingen avta – hvis man fjerner mandlene i svelget eller polyppene i nesen. En liten gruppe sengevætere opplever pustestans når de sover, noe som også kan henge sammen med smal gane eller hovne mandler.


Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Studie publisert i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/
Vår barnläkarbok, Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...