Sant og usant om sengevæting

"Omtrent to barn i hver førsteklasse har problemer med sengevæting."
Ja. Hvis hver klasse består av maks. 20 barn.

"Barn som har fått småsøsken, begynner ofte å tisse i sengen igjen fordi de selv vil være små."
Nei, det er en myte.

"Sengevæting er arvelig."
Ja. Hvis en av foreldrene har vært sengevæter, er det rundt 40 prosent sannsynlighet for at barnet også blir det. Hvis begge foreldrene har hatt problemer, er det 70 prosent sannsynlighet.

"Barn som er nervøse eller engstelige, tisser oftere i sengen."
Det stemmer ikke i det hele tatt. Sengevæting har nesten aldri psykiske årsaker. Men et barn kan bli lei seg og få dårlig selvtillit på grunn av skyldfølelse knyttet til vått sengetøy.

"Barn kan ikke få hjelp med nattlig enurese før de er seks år."
Jo da. Ofte hjelper det å snakke med noen om problemet og få høre at sannsynligheten er stor for at problemet vil gå over av seg selv. Aktiv behandling, i form av alarm eller medisin, blir vanligvis ikke prøvd før etter at barnet har fylt seks år. Men hvis barnet eller familien opplever sengevætingen som et stort problem, kan man få hjelp fra helsepersonell tidligere.

"Man blir ikke kvitt sengevætingen hvis barnet bruker nattbleie."
Det stemmer ikke. Ofte går sengevæting over av seg selv. La derfor praktiske hensyn avgjøre hva dere orker. Barnet kan ha behov for å sove hele natten med nattbleie og våkne uthvilt.

Hvis man har bestemt seg for å trene opp barnet til å legge merke til full blære eller urinlekkasje, kan det imidlertid være smart å droppe bleien. Da kan et madrasstrekk beskytte sengetøyet og redde madrasser som er vanskelige å vaske.

"Sengevæting kan henge sammen med snorking, trang nese eller smal gane."
Ja. Barn som snorker, blir vanligvis undersøkt av en øre-nese-hals-spesialist, som blant annet sjekker om mandlene er veldig store, eller om polypper i nesen hindrer luftstrømmen. Søvnforstyrrelser kan være årsaken til at barnet ikke våkner når det er tissetrengt.

"En alarm vekker bare barnet som tisser på seg."
Dessverre er det sjelden tilfellet, siden sengevætere sover så tungt. Regn med at du selv må sove i nærheten, særlig i begynnelsen – og at det blir du som våkner først av alarmen.

"Det er flest gutter som lider av sengevæting."
Ja, det stemmer når det gjelder yngre barn. Men blant det fåtallet som har problemer med sengevæting i tenårene, er det like mange jenter som gutter.

"Hvis et barn begynner å tisse i sengen etter en tørr periode, er årsaken psykisk."
Nei, vanligvis ikke. Men man må sjekke at barnet ikke lider av urinveisinfeksjon, diabetes eller forstoppelse.

I enkelte tilfeller kan et tilbakefall etter at barnet har vært tørt i minst seks måneder, ha sammenheng med at barnet er bekymret for noe, men det er uvanlig.

Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Studie publisert i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/
Vår barnläkarbok, Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...