Hva regnes som sengevæting?

Er det snakk om sengevæting når en fireåring tisser i sengen flere ganger i uken, eller hvis en femåring gjør det hver gang han eller hun har drukket mye brus? Vi forklarer begrepet enurese, som vanligvis kalles sengevæting.

Enkelte foreldre begynner med pottetrening før barna har fylt ett år. Men det vanligste er at barna begynner å venne seg av med dagbleie når de er to–tre år. Det tar som regel enda et halvt års tid, eller mer, før barnet er tørt om natten også. Det er først fra femårsalderen at man begynner å snakke om sengevæting – eller enurese, som er den medisinske betegnelsen. Sengevæting om natten kalles nocturn enurese.

Fra hvilken alder snakker man om sengevæting?
Etter hvert som barnet blir mer bevisst på kroppens funksjoner, pleier det å vokse av seg sengevætingen. Inntil det skjer, er det viktig å støtte barnet og å håndtere situasjonen mest mulig praktisk. Avdramatiser sengevætingen, og ikke gjør den til et problem.

Behandling pleier ikke å være aktuelt før barnet er seks–sju år gammelt, eller hvis det er mistanke om sykdom.

Så vanlig er det å tisse i sengen

  • Mellom 10 og 20 prosent av alle femåringer tisser i sengen.
  • 10 prosent av alle sjuåringer har problemer med sengevæting – det er nesten like vanlig som astma.
  • I tenårene har cirka 1–2 prosent av alle barn fortsatt problemer med sengevæting. Det gjelder både gutter og jenter.

 En fireåring våkner ikke alltid for å gå på toalettet
At en fireåring fortsatt bruker nattbleie eller tisser i sengen iblant, er ikke sengevæting. Det er ganske vanlig.

De fleste barn har vanskelig for å holde seg en hel natt hvis de har drukket brus eller koffeinholdig te om kvelden. Og hvis de sover litt ekstra tungt etter en morsom kveld, blir det fort vått i sengen.
Skjer det ofte og barnet har rukket å bli fem år, pleier man å kalle det sengevæting. Det kan ha en rekke ulike årsaker.

Å tisse på seg om dagen
Noen barn strever med å holde seg tørre om dagen også. Ved såkalt daginkontinens pleier man å hjelpe barnet med de problemene før man prøver å gjøre noe med nattlig enurese.

Den vanligste årsaken til at barn tisser på seg om dagen, er en overaktiv blære. Men det kan også handle om at barnet ikke ønsker å kjenne på behovet for å tisse mens det leker. Mange barn venter i det lengste med å gå på toalettet for å slippe å avbryte leken.

Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
svenskaenures.se
Vår barnläkarbok, Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...