Redd for å overnatte borte – redd for å tisse på seg

Barn som lider av sengevæting, har ofte dårlig selvtillit og kan synes det er helt forferdelig hvis det skjer et uhell hjemme hos en venn eller på leir.

Samtidig vet vi i dag at gjennomsnittlig to barn i hver klasse med sjuåringer har problemer med sengevæting, så barnet er ikke alene. Vi snakker bare ikke om det. 

Det er mye du kan gjøre for å hjelpe en sengevæter med å unngå redsel for å overnatte borte. Her er noen råd:

  • Som voksen kan du snakke med læreren før en skoletur eller med foreldrene til vennen som barnet skal overnatte hos. Det skaper forståelse, både kunnskaps- og følelsesmessig.
  • Det er også fint om den voksne i hjemmet der barnet skal overnatte, vet hvilke praktiske ting han eller hun kan bidra med hvis det blir behov. Det kan skape trygghet for barnet å vite at han eller hun kan få hjelp. 
    Det kan også være godt for barnet å vite at den voksne allerede vet om problemet før overnattingen, og slippe å fortelle det selv.
  • Du som forelder kan også fortelle den andre voksne at sengevæting ytterst sjelden har psykiske årsaker. Man vokser det av seg, det er arvelig, og det handler om en funksjon som må utvikles og modnes hos barnet. Det er fortsatt mye uvitenhet om årsakene til sengevæting, og det kan derfor være forbundet med skam.
  • Hvis barnet er redd for å tisse på seg og ikke vil at vennen skal vite om problemet, kan det kanskje forbli en hemmelighet mellom barnet og vennens forelder eller læreren/leirlederen. Men hvis barnet tør å fortelle bestevennen om det, kan han eller hun bli en veldig god støtte. 
    Les ekspertens tips om hvordan du snakker med barnet om sengevæting.
  • Det ville være ekstra fint hvis det viser seg at flere barn har samme problem, når læreren og du som forelder snakker sammen – eller når flere foreldre snakker sammen. Det ville hjelpe alle berørte med å forstå at sengevæting er en naturlig del av utviklingen.
  • Pass på at overnattingsbagen inneholder alt barnet trenger for å føle seg trygt. Les Overnatte borte og tisse på seg – pakkeliste

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...