Ni enkle råd ved sengevæting

Hvis et barn ikke klarer å holde seg tørt om natten, kalles det medisinsk sett ikke sengevæting før barnet har fylt fem år. Man gir vanligvis ingen behandling før barnet er seks år gammelt. Men hvis barnet har blitt litt eldre og begynner å synes det er plagsomt, kan man gi både praktisk og følelsesmessig støtte. Det kan man gjøre på ulike måter.

Ni enkle råd ved sengevæting

 • Hjelp barnet med å få gode rutiner for toalettbesøk i løpet av dagen, men også før sengetid. Det er fint om ikke barnet spiser eller drikker så mye de siste to timene før sengetid.
 • Fortell barnet at det med stor sannsynlighet er flere barn på skolen som også tisser i sengen iblant. Dette er et problem som pleier å gå over av seg selv – les gjerne ekspertens tips.
 • Snakk med barnet, og lytt til hvilke tanker og behov det har. 
  Les ekspertens råd om hvordan du kan snakke med barnet.
 • Hvis det hjelper barnet, kan du kan gjerne fortelle at også du var sengevæter som liten – hvis det er tilfellet. Ofte er det arvelig.
 • Undersøk hvilke hjelpemidler som finnes, og bruk dem som passer best til situasjonen og barnet. Madrasstrekk, eller tisselaken, fås kjøpt på apoteket. I enkelte tilfeller kan man også få slike hjelpemidler på resept hvis barnet har diagnosen enurese og er over en viss alder. Spør fastlegen hvilke regler som gjelder.
 • Foreldre eller andre voksne kan begynne med å selv tenke over hvilke følelser de har knyttet til sengevæting. Hvis dere er to, kan dere fortelle hverandre hvilken oppfatning dere har, eller hva dere selv har opplevd. Problemer med sengevæting er vanligvis arvelige, så foreldrene kan selv ha vonde minner. Hent frem minnene, snakk om dem, og vær en god støtte for barnet.
 • Søk på nettet, og finn andre foreldre som har barn med samme problem. Da kan du få både råd og støtte når det gjelder sengevæting. Det kan også være fint å få fortelle om egne erfaringer og komme med tips.
 • Kunnskap er alltid nyttig for å kunne berolige seg selv og være en god støtte for barnet. Ta kontakt med helsestasjon, skolehelsetjeneste eller fastlege for å finne ut hvilken hjelp og støtte dere kan få.
 • Oppsøk lege hvis du blir rådet til det. Det kan være godt å få bekreftet at du ikke trenger å engste deg for andre sykdommer. Og hvis diagnosen blir sengevæting, er det hjelp å få.

Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu 
svenskaenures.se
Studie publisert i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...