Slik fungerer urinblæren og hormonene ved sengevæting

Urinen produseres i nyrene. Når blodet strømmer gjennom dem, skilles det ut vann, salter og avfallsprodukter, og det dannes urin. Urinen føres ned til urinblæren, der den samles opp inntil barnet må tisse

Urinblæren er en elastisk, hul muskel. Der er det også nerver som registrerer hvor full og oppblåst blæren er. Når den er fylt, går det signaler fra nervene til hjernen, og vi merker at vi må tisse. Dette er noe som skjer helt ubevisst.

Når vi skal tisse, lar vi urinblæren trekke seg sammen. Det gjør vi bevisst, via nerver fra hjernen ned til musklene. For at urinblæren skal holde tett når det ikke passer å tisse, finnes det muskler nederst i bekkenet som holder igjen. Én muskel er plassert rundt den øvre delen av urinrøret. Den kan vi bruke til å knipe og holde igjen med inntil vi kommer oss til et toalett. Og vi kan bevisst slappe av i muskelen når vi skal tisse.Hos et barn med sengevætingsproblemer fungerer ikke kontrollen med blæretømmingen helt ennå.

Hvis du på en pedagogisk måte vil forklare et barn hvordan urinblæren fungerer, kan du bruke en ballong fylt med vann.

Hormoner styrer urinproduksjonen
En årsak til at blæren blir så full at barnet tisser i sengen, kan være at det skilles ut for lite av et bestemt hormon: vasopressin. Det er et hormon som vanligvis gjør at nyrene produserer mindre urin om natten.

Det legemiddelet som iblant gis til barn med sengevætingsproblemer, heter desmopressin. Det er et stoff som ligner på vasopressin og reduserer urinmengden om natten.

Les gjerne mer om behandling med legemidler og andre metoder.

Enkelte barn våkner ikke av signalene
Mange barn som lider av sengevæting, sover uvanlig tungt. De er vanskelige å vekke. Selv om nervesignalene om at man er tissetrengt, når frem til hjernen, er det ikke sikkert at barnet våkner.

Et annet problem kan være at barnets urinblære er "overaktiv" og sender ut signaler om at den må tømmes selv om det er lite urin i blæren. Hvis barnet ikke oppfatter disse signalene, kan også det føre til vått sengetøy.

Hos barn som tisser på seg, er det ofte flere faktorer som forårsaker sengevætingen.

Kilder:
1177.se
Netdoktor.se
Anatomileksikon

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...