Oppsøk hjelp for barnets sengevæting

Når de er fire–fem år, har de fleste barn sluttet å tisse i sengen. Men noen barn sover tungt og kan trenge hjelp og bleie litt lenger. Hvis barnet har fylt seks år, kan dere henvende dere til fastlegen eller skolehelsetjenesten for å få råd og støtte. 

I enkelte tilfeller kan dere få hjelp med sengevæting tidligere, for eksempel hvis barnet er veldig lei seg for at han eller hun tisser i sengen. Hvis barnet er under seks år og dere opplever sengevætingen som et stort problem, kan dere be om råd på helsestasjonen.

Les gjerne om hvordan du gir barnet best mulig støtte.

Oppsøk hjelp hvis dere ikke orker mer
En annen grunn til å oppsøke profesjonell hjelp og behandling er rent praktisk: at du som forelder ikke lenger orker vått sengetøy til stadighet. Det kan være en stressfaktor hvis du må vaske klær på et fellesvaskeri der det er stor pågang.

Å bruke nattbleie fører ikke til at barnet bruker lenger tid på å bli tørt, slik man trodde før. Men hvis man har bestemt at barnet i en periode skal trene på å bli tørr, bør det sove uten bleie. Ellers er det nemlig vanskelig å merke at man tisser.

Et motivert barn er lettere å behandle
For å få god effekt av de behandlingsalternativene som finnes, bør barnet selv være motivert til å jobbe med sengevætingen. I slike tilfeller kan det være lurt å få hjelp til å snakke med barnet på en god måte før man begynner med behandling.

Uroterapeuter, leger og barnesykepleiere er ofte flinke til det. Du kan også kontakte skolehelsetjenesten eller helsestasjonen.

Når sengevæting henger sammen med sykdom
I enkelte tilfeller kan sengevæting henge sammen med sykdom, for eksempel urinveisinfeksjon eller diabetes, store mandler eller polypper i nesen. Her kan du lese om vanlige og uvanlige årsaker til sengevæting.

Hvis barnet begynner å tisse på seg om natten etter å ha vært tørt i flere måneder, bør man oppsøke hjelp uansett barnets alder.

Hvis ting tyder på at barnet ikke klarer å tømme blæren ordentlig, bør dere også kontakte helsepersonell. Tegn på slike problemer kan være:

- at barnet strever med å komme i gang med å tisse
- at barnet må trykke eller ta i for å klare å tisse
- at barnet tisser på seg når det for eksempel hoster
- at urinstrålen er svak eller urinen kommer i mindre skvetter

Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Studie publisert i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Forfatter

Libero
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...