Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Tidlig kontakt og tilknytning

<< Tilbake

Alle det nyfødte barns sanser fungerer fra fødselen. Det elsker å kikke på sine foreldres ansikter og ser tydeligst på ca. 20-30 cm avstand de første par ukene.
Dere kan kommunisere med barnet på mange forskjellige måter. Barnet bruker sine sanser til å lære verden å kjenne og til å knytte seg til en eller noen få bestemte personer.
Raskt gjenkjenner barnet de personer det hører til hos. Først via lukten, så stemmene og etter hvert, utseende, spesielt ansiktene.
Mange nyfødte ligger med store åpne øyne rett etter fødselen. Når man ser inn i barnets øyne, kan man oppleve et sterkt og intenst blikk, en dyp kontakt.
Barnet er gir foreldrene en sterk opplevelse av kontakt og tilknytning.
Det nyfødte barnet har behov for å knytte seg til noen som det hører til hos. Selvfølgelig er barn forskjellige, og det er ikke alle som uttrykker behov for kontakt på samme måte, men trangen til tilknytning finnes hos alle barn, det er en nødvendighet i deres liv og en forutsetning for all videre utvikling.

Hud mot hud

Hud mot hud kontakt er en deilig måte å være sammen med sitt barn på (barnet ligger naken på mors eller fars nakne bryst med en dyne over seg). Noen barn får ikke mulighet for å få den tidlige kontakten. Det kan f.eks. skyldes sykdom eller fravær av mor eller far.
Heldigvis er barn utstyrt med evnen til å komme igjen og igjen i deres ønske om kontakt, så hvis det går et par dager, en uke eller to er det fortsatt mulighet for å starte med hud mot hud kontakt.


Barn som ligger hud mot hud:

• har en mer stabil kroppstemperatur

• har et høyere blodsukker

• har en mer regelmessig pust

• gråter mindre

• falder raskere til ro

• sover bedre

• blir raskere klar til å suge

<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...