Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Spedbarnsgråt

<< Tillbaka

Spedbarnsgråt

Før i tiden sa man at spedbarnet hadde godt av å ligge og gråte, at det var bra for lungene. Det er ikke tilfelle! Gråten sikrer spedbarnets kontakt med omgivelsene, og barnet er avhengig av hvordan foreldrene reagerer på gråten. Gråten er en av spedbarnets måter å kommunisere på. Barnet gråter for eksempel når det har behov for kontakt, få på ren bleie, mat, rape, bli vugget, eller hva det nå kan være. Det er ikke alltid mulig å finne en forklaring på gråten.

Undersøkelser tyder på at spedbarn gråter eller er urolige i gjennomsnitt knapt to timer i døgnet de tre første månedene i livet, og en time pr. døgn fra fire til seks måneders alder.

Barns gråt låter forskjellig, og mange foreldre kan allerede på fødeavdelingen kjenne igjen sitt eget barn fra andre bare på gråten. Mange foreldre blir overrumplet av hvordan deres eget barns gråt påvirker dem, i motsetning til gråten fra andre barn. For mange nybakte foreldre, som enda ikke kan tolke sine barns signaler, skaper gråt ofte uro og en følelse av utilstrekkelighet. Men jo mer rolig du selv er, jo bedre lykkes du med å tolke og reagere på barnets signaler.

Hvis gråten kommer av sult og barnet er veldig sulten og utmattet, så kommer det ofte ikke på hvordan det skal få mat. Moren blir derfor stresset, og melken kommer kanskje ikke. Her kan det være en stor hjelp at faren, eller noen andre, tar barnet i noen minutter, slik at moren kan samle seg og barnet roe seg ned litt, for deretter å kunne spise i fred og ro.

Ofte er det nyfødte barnet urolig på grunn av trøtthet, selv om det bare har vært våken en time, så vær observant på trøtthetstegn.

Spedbarnet har ofte tilbakevendende urolige stunder under et døgn. På dagen kan en tur i barnevognen ofte ha god effekt.

Spedbarn er oftest urolige om kvelden, og det pleier sammenfalle med tidspunkt da foreldrene også er trøtte. Det kan derfor være bra hvis moren får sjansen til å hvile seg litt på dagen.

Alle spedbarn er unike og blir født med veldig forskjellige temperament. Temperamentet har stor betydning for barnets måte å gråte på. Noen barn gråter mye – andre barn gråter iherdig med stor variasjon og med kraftig stemme. Har man et temperamentsfullt spedbarn som bruker mye energi på gråten, kan det bli en stor utfordring og kreve ekstra anstrengelser i begynnelsen. Det er imidlertid også veldig positivt å være foreldre til et temperamentsfullt barn.

Etter hvert som dere blir bedre kjent med barnet, blir det også lettere å tolke barnets gråt. Hvis dere er usikre, snakk med hverandre eller spør om råd på helsestasjonen.

   

<< Tillbaka

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...