Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Søvn

<>< Tilbake

Søvn

Spedbarn sover veldig forskjellig. Noen sover mye, andre lite. For lite synes dere kanskje. Nyfødte sover i gjennomsnitt 16 timer i døgnet. Under søvnen befinner spedbarnet seg i forskjellige søvnfaser, og det er forklaringen på at barnet i perioder under søvnen ligger helt rolig, og i andre perioder sover meget urolig.
 
Nyfødtes søvn er kjennetegnet ved at halvparten av søvnen er den aktive, lette søvn eller drømmesøvnen, ogsåkalt REM-søvn (Rapid Eye Movement). Barnet trekker pusten uregelmessig, rører på seg, lager grimaser, beveger armer og ben og kan klynke og gråe i søvne. Barnet har mange småoppvåninger i denne søvnfasen. Det har dere sikker oppdaget.
 
Nå barnet sover i dyp søvn, er det helt avslappet, og det skal mye til for åvekke det. Nyfødte har et stort søvnbehov og vil ofte vise tegn påtretthet allerede etter 1-2 timer i våen tilstand. Det er viktig åla barnet få ro til åfalle i søvn igjen. Stryk det f.eks.forsiktig over øynene –det kan være en god begynnelse til gode sovevaner. Noen ganger kan det nyfødte barnet ha behov for åfalle i søvn hos foreldrene, hvor det beroliges av åhøre hjertelyden. Nå barn som er noen måeder gamle skal legges for å sove, mådere passe pååikke stimulere barnet for mye før leggetid. Det er umulig for et lite barn åfalle i søvn hvis det er oppspilt.
 
Vær oppmerksom på tretthetstegn –noen ganger gråer barnet av sult, andre ganger av tretthet, og noen ganger av begge deler. Innfør faste ritualer i forbindelse med legging. Ha et fast kveldstell hver kveld.
Ta på pysj. Ha det rolig og demp belysningen. Syng en godnattsang.
 
I de første måedene faller barnet ofte i søvn i forbindelse med måtidene. Senere faller barnet lettere i søvn hvis det få følge sitt faste sovemønster. Det er hensiktsmessig åvende barnet til åsove formiddags- og ettermiddagslur, etter at det har spist og kost, og uten at innsovningen alltid er forbundet med mat.
 

<>< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...