Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Samlivet som vordende foreldre

<< Tillbaka

Forestillinger og reaksjoner

Da dere bestemte dere for å få barn, skjedde det noe nytt i parforholdet. Nå er dere ikke bare kjærester, nå er dere også vordende foreldre. Det betyr store forandringer i forholdet. Både hos den vordende mor og far settes en masse tanker og følelser i sving: Hvordan blir jeg selv som forelder? Hvordan blir min partner? Hvordan blir livet med et barn? Hvordan vil dette påvirke vårt forhold? Hvilken innflytelse får dette på livet mitt? Mange er veldig opptatt av, og har mange forestillinger om, hvordan barnet og livet med det blir. Det kan være helt forskjellige bilder man danner seg. Ofte ser kvinner for seg bilder av det lille spedbarnet, mens mannen ofte ser for seg et større barn som han leker med. Disse ulike forestillingene har ingen betydning for hvordan man blir som forelder når barnet kommer til verden. Disse forestillingene er viktige forberedelser til foreldreskapet.

Humøret kan svinge

Det kan komme perioder hos dere begge med humørsvingninger og reaksjoner som kan være vanskelig for den andre å forstå. Typisk nok kommer tanker, følelser og humørsvingninger til dere på ulikt tidspunkt. Noen ganger er den ene opptatt av noe som den andre kanskje ikke forstår. At kvinnen har fysiske opplevelser av graviditeten som mannen naturlig nok ikke har kan være en forklaring på mange ulike reaksjoner og følelser. Svangerskapet er en periode som kan berike forholdet deres med helt nye perspektiver. Andre ganger er det en periode hvor samhold, toleranse og omsorg blir satt på prøve. Det å akseptere den andres følelser og reaksjoner er viktig.

Å snakke sammen er viktig

Husk at det viktigste dere gjør, ikke bare under svangerskapet, men i samlivet generelt ,er å snakke sammen. Unngå å gå i den fella at dere ikke deler gleder og bekymringer med hverandre i en hektisk hverdag. Finner dere ikke svar på spørsmål som handler om svangerskap og fødsel så snakk med familie eller venner som har vært i samme situasjon. Dere kan gjerne gå sammen til kontroller hos lege eller jordmor. Her kan der få nyttige råd og tips. Men hver lydhør for hverandre. Og husk at dette er nytt for dere begge.

Kvinnen

For mange gravide er de første tre månedene harde å komme igjennom. Hvis du går permanent kvalm og trett, sliter det selvfølgelig på humøret. Dessuten kan de hormonelle forandringene i kroppen virke direkte på følelseslivet. Tar du lett til tårene?
De synlige forandringene i kroppen kan også påvirke humøret. Mange kvinner er stolte og jublende glade for alle de ytre tegnene på det fantastiske som er i ferd med å skje inne i dem. Da faller det også naturlig å ta vare på seg selv, holde seg frisk og i form.
Det er ganske mange kvinner som misliker sin egen kropp under svangerskapet. Fysiske plager og ubehag som kvalme eller væskeansamling i kroppen kan naturligvis være medvirkende årsaker til dette. Enkelte føler seg stygge og uformelige i tillegg. Det er ikke rart om så negative følelser gjør det fristende å gjemme seg vekk og la seg selv forfalle.
Desto lengre tid bruker du på å komme i form igjen etterpå. Dessuten kan du bedre situasjonen din mye bare ved å tenke positivt.
Pene klær er ikke ”bortkastet” selv om de bare skal brukes noen få måneder. Kanskje kan du få kjøpt noe brukt? Eller selge garderoben når du ikke trenger den lenger? Investering i trivsel og selvfølelse er i alle fall sunt.
Siste tredjedel av svangerskapet kan føles lang og tung. Bokstavelig talt tung. Du blir sliten, ofte får du ikke sove ordentlig, og det har lett for å gjøre vondt både her og der. Dessuten vil det i denne tiden ofte melde seg bekymringer. Er virkelig alt i orden med den lille? Blir jeg en god nok mor? Hvordan blir det egentlig med jobb, økonomi og fremtidsplaner?
Du reagerer helt normalt, og engstelsen din er sannsynligvis helt ubegrunnet, men det vil gjøre deg godt å få det bekreftet, så snakk med jordmoren/legen din.

Alenemor

Særlig hvis du av en eller annen grunn skal gå igjennom svangerskap og fødsel alene, er det viktig å finne et menneske du kan snakke trygt og åpent med.
Kanskje har du en nær slektning eller venn/venninne som kan være hos deg under fødselen? Flere alenemødre har fortalt at svangerskap og fødsel har de kommet greit igjennom, men i det øyeblikk de fikk barnet i armene, føltes detsårt ikke å ha noen å dele gleden med.
Og andre alenemødre som har fått ha en nær venn eller slektning hos seg, kan fortelle om gode, sterke følelsesbånd som er blitt knyttet akkurat i disse første minuttene etter fødselen – mellom dem selv og ledsageren, og mellom barnet og ledsageren. Slike bånd kan også bli meget verdifulle for barnet ditt i oppveksten.

Mannen

Mens kvinnen opplever hele prosessen på kropp og sinn, må mannen nøye seg med å følge den utenfra. Desto større grunn har han til å engasjere seg aktivt i svangerskapet fra første stund.
Dere har en oppgave sammen. Og nå trenger dere hverandre, kanskje mer enn noen gang. Den tradisjonelle mannsrollen holder ikke lenger. Det er ikke nok å tjene penger og ta de største fysiske løftene for å være god mann og far. Her gjelder det å delta i hele prosessen. Åpenhet og nærhet er nøkkelord. Kvinner vet som oftest ikke mer enn menn om hva det vil si å få barn og være foreldre. Mødre er nødt til å lære det underveis, fedre må i større grad ville det selv. Det burde være tilstrekkelig motivasjon å vite at menn som tar aktivt del i svangerskap og fødsel, utvikler et helt spesielt nært og inderlig forhold til barnet sitt senere.
Hvis du føler en form for sjalusi i denne tiden, er det normalt. Noen menn blir litt sjalu på sin kone fordi ”alt dreier seg om henne”. Minst like vanlig er det om du blir sjalu på denne lille spiren av et barn som så fullstendig har tatt din kvinne i besittelse.
Kanskje føler du deg også såret og utenfor fordi det virker som om hun heller snakker med moren sin eller venninnene enn med deg om alt som skjer i henne.
Fortell henne hva du føler, men unngå å anklage henne. Vær åpen og var for henne. Prøv å forstå og imøtekomme behovene hennes. Hun trenger din trygghet og styrke. Jo nærmere dere greier å komme hverandre i ventetiden, desto bedre kan du hjelpe og støtte henne gjennom fødselen. Og akkurat den opplevelsen er så stor at de fleste menn har problemer med å beskrive den. Som en helt nybakt pappa henført utbrøt: ”Jeg sto der og kjente at jeg ble et bedre menneske”.

Seksuallivet

Sex er for de fleste en viktig del av samlivet. Det å kunne uttrykke for hverandre hvilke behov man har er viktig også gjennom gravititeten.
Dette har å gjøre med den økte hormonproduksjonen i kroppen. Dessuten slipper man jo å bekymre seg om prevensjon. Kvalme og tretthet kan virke hemmende for enkelte i begynnelsen av svangerskapet, og mot slutten kan selve figuren føles som et hinder – så her gjelder det å være kreativ.
Mange menn finner sin kvinne enda mer sensuell,frodig og tiltrekkende i denne perioden. Hvis dere begge er godt fornøyd med seksuallivet slik det er nå, så nyt det. Det finnes så mange måter å gjøre hverandre godt på. Ellers kan de fleste problemer på dette området løses ved en samtale – og gjerne litt utprøving i praksis. Det finnes brukbare samleiestillinger for selv den største mage, og stillinger som gjør at han ikke trenger for dypt inn. Så lenge lysten er til stede og det ikke går altfor voldsomt for seg, er seksualitet bare sunt for dere begge.
Barnet kan ikke skades av normal seksuell aktivitet. Det ligger trygt beskyttet i vannsekken sin, og livmoren er beskyttet mot infeksjon ved en slimpropp.
Fare for infeksjon ved samleie oppstår først hvis mormunnen åpner seg for tidlig eller hvis vannet går. Men selvfølgelig er god hygiene i seksuallivet minst like viktig under et svangerskap som ellers.

<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...