Ved å fortsette å bruke denne hjemmesiden godkjenner du bruken av cookies. Du kan lese mer om det her. 

Lege- og jordmorbesøk

<< Tilbake

De samme prøvene tas hver gang – blodtrykk og urin, og av og til blodprosenten hvor eventuelle endringer registreres. Oppstår det forandringer som tyder på at noe kan være galt, tar man de nødvendige forholdsregler.

Hvis dere venter tvillinger (eller flere), vil dere få hyppigere svangerskapskontroll for å holde blodprosent og blodtrykk under oppsikt, og veiledning for i størst mulig grad å dempe risikoen for at fødselen skal komme for tidlig i gang.
Fosterlyden blir ofte kontrollert ved å lytte med et trestetoskop, såkalt jordmorstetoskop, men dette skjer først senere i svangerskapet.
Ellers består en vesentlig del av den løpende kontrollen i å snakke om alt dere måtte ha på hjertet. Dere har hele tiden rett til å få vite hva som skjer under svangerskapet.
Dersom det er noe dere ikke forstår, er det viktig at dere spør selv, for det er ikke alltid at lege eller jordmor kan gjette hva dere vil vite.
Ved kontrollen i 5. måned føler de fleste kvinner seg vel. Men noen, spesielt flergangsfødende, kan være plaget av ryggsmerter, åreknuter eller leggkramper.

Urinprøve

Det er viktig at urinprøven ikke blir “forurenset” av utflod, da dette kan gi feil utslag på proteiner. Skyll deg godt nedentil før prøvetakningen, tiss litt i toalettet før et rent uringlass benyttes.
Den voksende livmoren gjør at kroppens tyngdepunkt forandres, og dette stiller større krav til rygg- og magemuskulatur. Derfor er det bra å bygge opp et godt ”muskelkorsett”. Det får du ved daglig å trene mage- og ryggmuskulaturen. Du kan få fine treningstips på libero.no.
Ved kontrollene tas det jevnlig mål av magen (livmoren) for å kontrollere en normal vekst, og det undersøkes også hvordan fosteret ligger ved å kjenne utvendig på magen fra uke 36.
Hos førstegangs fødende vil hodet ofte ha festet seg i bekkeninngangen ca. 3-4 uker før fødselen, mens det hos flergangs fødende ofte ikke fester seg før fødselen nesten er i gang.
Legen/jordmoren ser om du er hoven i bena, på hendene eller i ansiktet. En del gravide klager over at magen hardner og at det kjennes litt spenninger i ryggen selv om det enda er lenge til beregnet fødsel. Dette er det vi kaller kynnere.
For det meste er disse sammentrekningene helt normale og ikke noe å bekymre seg over, men oppleves de hyppige og plagsomme bør du oppsøke lege eller jordmor.

Sant eller usant

Det er naturlig og spennende at man forestiller seg barnet som snart skal fødes. Dere har sikkert forestillinger om hvordan det lille barn er. Hvordan han/hun ser ut og hvem barnet ligner. Det er barnets hemmlighet fram til fødselen og det er jo spennende og ikke vite, når man går og lengter, undrer og har forestillinger om sitt lille barn. Dere opplever nok også at omverdenen vil komme med komentarer om den lille i magen. Kanskje tror de de “vet” om det er gutt eller jente. Det er utrolig mange forskjellige “kjerringår” å få. Nå velger jo mange å få vite kjønnet på ultralyd, hvilket må sies å gi et rimelig sikkert svar. Dersom dere er uenige om dere vil vite det eller ikke må dere bli enige om dette på forhånd. Klarer dere å holde dere hvis bare den ene får vite kjønnet?

<< Tilbake

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...